Reklama

Reklama

Záhada zmizelého špionážního letounu

  • Česko Záhada pohřešovaného letadla (více)
Švédsko, 2011, 50 min

Obsahy(1)

Pátek 13. června 1952! Tento den se stal osudným pro posádku neozbrojeného nákladního letounu DC-3 švédského letectva, který nad mezinárodními vodami Baltského moře sestřelila ruská stíhačka. Nikdo z osmi členné posádky nepřežil. O dva dny později sovětský MIG-15 sestřelil také švédský hydroplán Catalina, který pátral po troskách DC-3. Na základě svědectví přeživších vojáků z Cataliny a nalezeného kusu havarovaného letounu DC-3 sovětský vůdce Nikita Chruščov útok ruských stíhaček potvrdil. Sestřelení vysvětlil tím, že Sovětský svaz vyhodnotil letoun jako špionážní, což se později potvrdilo. Vrak letadla skupina potápěčů objevila roku 2003, o rok později byl vyzvednut a dnes je vystaven ve švédském muzeu letectva. (Kino Svět)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

O tom jak švédská vláda lhala 50 let pozustalím sestřeleného letounu a co pro odhalení dokázali soukromni patrači... ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Pekný dokument. O to viac, že o raných rokoch studenej vojny a o roli Švédska v studenej vojne človek veľa dokumentov nevída. ()

Pytlicek 

všechny recenze uživatele

Pútavý dokument o hľadaní zostreleného lietadla. Ide skorej o historické fakty z dôb studenej vojny. Pojednáva o hľadaní analyzovaní a následnom nájdení strateného lietadla, ktoré sa už všetci rozhodli vzdať hľadať. Film je poctou pre dobrovoľných hľadačov a vedcov angažovaných v pátraní. ()

Reklama

Reklama