Reklama

Reklama

Skandinávská divočina

(pořad)
Velká Británie / Německo, 2011, 4x45 min

Obsahy(1)

Skandinávie je jednou z posledních divokých krajin v Evropě. Stará pohoří, husté lesy a země ledu i ohně.

1. díl - Znovuzrození Zima věznila skandinávskou krajinu po mnoho měsíců, uzavřela ji v ledu a sužovala ji chladným arktickým větrem. Nyní však pomalu uvolňuje své sevření. Prodlužující se dny a teplejší počasí proměňují krajinu a odhalují zcela nový svět. Ale toto mírné období pomine až příliš brzy. Pro bezpočet nově narozených tvorů právě začíná závod o přežití.

2. díl – Divoký život Na vzdáleném severu Skandinávie se rozkládá rozlehlá holá krajina, arktická tundra. Po většinu roku zde teploty zřídkakdy překročí nulu. V této drsné a nelítostné oblasti najdeme jen velmi málo rostlin. Překvapivě zde ale - navzdory všem živlům a překážkám – bují život.

3. díl – Život na hraně Skandinávské pobřeží se táhne tisíce kilometrů. Čas a příliv dávají zdejší krajině její tvar a ovlivňují životy všech tvorů. Je to místo neustálých změn, v němž zvířata žijí – doslova a do písmene – na hraně.

4. díl – Mistři v přežití Život ve Skandinávii je plný výzev. V tak proměnlivém a nelítostném prostředí musí být každý tvor připraven na cokoliv. Roční období naprosté temnoty i věčného světla odhalují, kdo je připraven přežít navzdory všem překážkám. Rozdíly v teplotách mezi zimou a létem jsou obrovské a krajina samotná je nestálá a naprosto nepředvídatelná. Je to oblast arktické zimy i žáru, který je schopen roztavit kámen. Ale život si vyvinul výjimečné strategie přežití. A surová síla země zde stojí v kontrastu k jemným krásám přírody. (National Geographic)

(více)

Galerie (9)

Reklama

Reklama