Reklama

Reklama

Stemple Pass

(festivalový název)
  • USA Stemple Pass

Obsahy(1)

Osaměle stojící zahradní chatka. Čtyři statické záběry, každý natočený ze stejného úhlu a půl hodiny dlouhý: jaro, podzim, zima a léto. Zpěv ptáků, mouchy, mlha či opar rámující pahorek, déšť, sníh a úsvit. Kontemplativní snímek klade na diváka vysoké nároky a na přání režiséra je uváděn v originálním znění bez českých titulků. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

bassator odpad!

všechny recenze uživatele

KVIFF 2013 - Obsah tohoto filmu přesně vystihuje to co člověk na pláně uvidí. Čekal jsem něco podobného a proto byl můj plán dokoukat alespoň jeden ze čtyř obrazů, ale nepodařilo se. Zde můžu říci se stoprocentní jistotou, že kdybych vydržel více než těch 10 minut, že by to mé hodnocení skutečně nezměnilo. Tento film klade na diváka opravdu ty největší nároky nebo spíše řečeno takovýto film opravdu dokáže dokoukat jen ten největší blázen. Proto se na promítaní sešlo jen asi 20 jednotlivců ze kterých jsem to vzdal až jako druhý, protože dalších 10 jedinců bylo již v té chvíli v tvrdém spánku... - 2. 7. 2013 - 1/10 filmu - 0% ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Nejde mi do hlavy, proč autor tohoto dokumentu zamezil zhotovení titulků při promítání, leckomu by to sledování po tak náročném týdnu ve Varech usnadnil (ano únava hraje své a přiznám se, že se mi nepodařilo pochytit vše). Ono by to samo o sobě jako celek mohlo být zajímavé, jen člověk musí na tenhle typ experimentu přistoupit a zaujmout jiný postoj a hlavně se smířit s tím, že obrazová složka nehraje zásadní roli - když jde pouze o 4 záběry z různých ročních období. Jde spíš o sugestivní poslech mluveného slova. Každopádně, neberte moje hodnocení vážně. Nemůžu jinak popřít, že jsem ještě podobný film v kině neviděl a beru to jako zajímavou zkušenost. Ovšem je to k nevíře, ale taky patřím k těm, co v kině sem tam zalomili. :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Benningovy filmy jsou skutečně náročné a Stemple Pass rozhodně není výjimkou. Film je rozdělený na čtyři půlhodinové části, v nichž vždy sledujeme (u Benninga typicky) krásný a poetický záběr jednoho lesa s horou v pozadí a malou dřevěnou chatkou, akorát každá část je natočená v jiném ročním období. Do toho se zde čtou zápisky z deníků Theodora Kaczynského. Dvě hodiny to podle mě mít nemuselo, hodina a půl by stačila a ten mezičas, kdy jsou v jednotlivých částech dočteny zápisky a divák jenom sleduje krajinu podkreslenou zvuky přírody, je sice hezký, ale mohl být kratší. Jinak se jedná o zajímavý dokument, který ale zaujme jen velmi úzkou skupinu diváků. Akorát moc nerozumím tomu, proč Benning nechtěl ve Varech ten film uvést s českými titulky - i když, možná chtěl po divácích plné soustřední a vtažení do atmosféry filmu. Já jsem ten film v kině neviděl, takže nemůžu říct, jak bych na něj reagoval tam, ale takhle mohu říct, že mě to zaujalo, líbilo, ale bylo to moc dlouhé. Btw, ty dvě fotky v galerii jsou poněkud mimo, ani jeden ve filmu vidět není. Lepší 3* ()

pmftsc 

všechny recenze uživatele

Mohlo by být třeba i za ty 4, dovedu si představit, že při naprosté odpočatosti a nějakém vstřícném klidném atd rozpoložení by na toto mohlo jít přistoupit a tak nějak se lépe ponořit do prostředí, a těmi předčítanými zápisky z deníku se nechat doprovázet i "dál za něj", či co to po nás chtělo. Ale jelikož bylo nutné se spokojit s tím, co bylo a co máme, řekněme že alespoň pro ono zimní období byl spánek nějak odpovídající divácká reakce. Viděno tedy cca polovina filmu, část z toho i s nějakým tím zájmem. ()

Reklama

Reklama