Reklama

Reklama

Má vlast

všechny plakáty
Československo, 1979, 32 min

Obsahy(1)

ČSSR - Historie, budování a její krása. ČSSR je zeměpisným středem Evropy. Leží na ploše téměř 128 000 metrů čtverečních. Když se ve světě vzpomene Československo, většina lidí si vybaví nejprve Prahu. Nebo Lidice, vesnici kterou se Hitler marně snažil vymazat z mapy světa a kde dnes jako symbol míru kvetou růže z celého světa. Nebo si člověk vybaví českou a slovenskou hudbu, animovaný film, lední hokej, výrobky závodů Škoda a Tesla, atd... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No , já tak štědrý s hodnocením jako uživatel Eisenmann nebudu. Jednoho by mohlo zmást, že je to dokument hudební, ale není to tak. Je to dokument o Československé socialistické republice z roku 1979. Na mně byl propagandistický až až. Dokument nás nejprve za doprovodu Vltavy a průletu vrtulníkem kolem slavných pamětihodností ČSSR seznámí s počtem obyvatel, jak jsme na tom dobře ekonomicky a sociálně atd... Pak vezme dějiny pěkně od prvopočátku, popisuje větčinou ty české, slovenské jen občas i když si dává pozor aby Slováci tam také měli nějaká želíska v ohni. Už co se týče Husa a Tábora tam zaznívá tendenční tón. ten pak s první sv. válkou a revolucí v Rusku výrazně nabírá na obrátkách. Vrcholem je samozřejmě krize v třicátých letech a zrada v Mnichově. Naštěstí je tu Kléma (vrah jemuž není rovno) a ten vše bude řídít z Ruska. Co mne udivilo je fakt, že dokument zmínil západní odboj a to dokonce poukázal i na slavná válečná místa jako Tobruk, či účast našich letců v Bitvě o Británii. Pak ale valem skočí na východ k bratrské rudé armádě, Dukle a osvobození Prahy Rudou armádou (o Vlasovcích samozřejmě ani zmínka). V mžiku je tu rok 1948 a skvělý dějinný obrat, kdy lid přebírá vládu... Zlouni se sice ještě snaží v roce 1968 situaci otočit, ale je tu súdruh Gustav Husák a ten to pevně drží v rukou. Závěr dokumentu nás oblaží pohledem na montérky v podniku Jawa, nebo na spleť stožárů a kouřící chemické fabriky kdesi na Slovensku, důkaz to rozvoje země a industrializace... Jediné co mně zaujalo bylo pár záběrů na rozestavěné (rekonstruované) Národní divadlo. Má vlast je otiskem své doby. Doby, která je snad navždy pryč. Dávám jednu hvězdu nad lvem ve státním znaku ČSSR . * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Dokument rozdělený na dvě části. Od Přemyslovců přes Karla IV, Husa a Žižku, Lipany, Bílou horu, Národní obrození a 2.Sv. válku, je vše pojato velmi československy, období od 50. let do doby natočení dokumenty už bohužel sovětsky. "V roce 1968 byl pokus vychýlit československý socialismus z oběžné dráhy.... V tomto duchu pokračuje celá druhá polovina, která již začala vychvalováním blahobytu v padesátých letech. V žádném případě se nejedná o jakýsi hudební dokument, jak zde zmiňuje dospělák letec Balů. Jedná se o rekapitulaci česko-slovenských dějin a vyzdvihnutí československého kumštu - umělci, spisovatelé, sportovci, ale i řemeslníci, kteří proslavili české výrobky po celém světě. Žel přírodo, vše s nasazenými rudými brýlemi. I tak se ale dá na toto půlhodinové shrnutí podívat střízlivýma očima. Stačí si sundat helmu a vylézt z kokpitu, žijeme totiž v roce 2016, že ano? ()

Eisenmann 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, daleko méně propagandistický než jsem na dobu jeho vzniku očekával, snaží se pouze vzbudit v nás národní hrdost, což už nás dnes bohužel nikdo neučí. Máme před sebou slušnou informační základnu, lehce zkreslenou dobovou naukou, ovšem propagací systému daleko méně zničenou, než je mnoho podobných dokumentů dnešní doby. ()

Reklama

Reklama