Reklama

Reklama

V roce 1991 se schyluje k rozpadu Jugoslávie. Padesátník Aleks (Svetozar Cvetkovic) je talentovaný spisovatel, který se uzavřel před světem v malé černohorské vesničce na pobřeží Jadranu. Živí se redigováním cizích textů a vztahy udržuje snad jen s místním lékařem, který mu dodává léky. Jednoho dne k němu přijede mladá žena jménem Dita. Tvrdí, že je sestrou ženy, se kterou se před lety pravidelně scházel. Ta nedávno zemřela a u Dity zůstala její pětiletá dcera Romi. Otec Romi není známý a podle Dity by to mohl být právě Aleks. Snaží se jej přesvědčit, aby se Romi ujal, ale o tomto nápadu nechce samotář Aleks ani slyšet a Ditu s Romi vyžene. Večer zjistí, že Dita odjela a Romi nechala před jeho domem. Aleks se rozhodne Romi odvést do dětského domova. Cestou se ale rozhovoří o svém dětství a uvědomí si, že má s Romi mnoho společného. Současnost se tak prostřednictvím Aleksova vyprávění prolne s minulostí.
Aleks vyrůstal v době 2. světové války se svou matkou v domě u jejích rodičů. Když se narodil, byla Jelena příliš mladá a on byl nechtěným dítětem. Otce mu nahradil německý důstojník Werner, který byl v době okupace ubytovaný v jejich domě. Pro malého Alekse to byla jediná osoba, kterou měl rád. Werner byl velmi vzdělaný a citlivý člověk, který nad jejich rodinou držel ochrannou ruku, přestože věděl, že Jelena pracuje pro odboj.  Situace nebyla jednoduchá ani pro Jelenu, protože se do Wernera zamilovala. Na jednu stranu pro ni byl okupantem, na druhou stranu vnímavým milujícím mužem, jakého doposud nepotkala. Ve chvíli, kdy se do vsi blížili postupující partyzáni, musel Werner urychleně vyřešit těžké dilema. Má vzít malého Alekse s sebou, nebo jej má zanechat v nastalém válečném chaosu s jeho nezodpovědnou matkou?
Když Aleks přiveze Romi do dětského domova, v televizi právě běží první záběry z počínající války v Jugoslávii a on je postaven před podobné rozhodnutí jako před lety Werner. (dzira)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočným príbehom so skutočnými osobami a je posledným príbehom trilógie spisovateľa a scenáristu Miloša Miša Radivojeviča (prvý diel Prebudenie z mŕtvych pojednáva o bombardovaní Srbska v marci 1999 a druhý Odmietnutie). Príbeh je autobiografiou Radivojeviča, ktorý v starobe je postavený pred úlohu postarať sa o cigánske dievčatko a keďže sa jej chce vzdať, vezie ju do sirotinca a v aute rozpráva príbeh chlapca z 2. svetovej vojny. Ide o jeho príbeh. „Miša“ sa narodil 3.11.1939 v Srbsku v bývalom kráľovstve Juhoslávia. Keď v apríli 1941 Nemci obsadili Juhosláviu do rodiny malého Alexa sa prisťahoval nemecký dôstojník. A vytváraný vzťah tohto malého chlapca vo veku 1,5 až 5 rokov ku nemeckému dôstojníkovi je prioritou tohto filmu. Film podáva obraz kvality života v dobe vojny, ale taktiež hľadanie vlastnej identity chlapca aj Alexovej matky. Film je absolútne presný aj smrť nemeckého dôstojníka sa odohrala v dobe kedy odchádzal so svojou jednotkou na pomoc pri veľkej nemeckej ofenzíve, ktorá sa začala 25.9.1944, ale ta už Nemcom nepomohla. Okrem nemeckých vojakov sme vo filme mohli vidieť aj srbských četníkov, chorvátskych Ustašovcov, Titových partizánov, komunistický odboj. Ale aj chaos, ktorý vznikol po oslobodení. V podstate tento film je veľmi, veľmi ťažký ale zase o to lepší. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Neznámy Srbský film zachycujúci obdobie Juhoslávie od roku 1939 do konca vojny. Slušný scenár v ktorom sú zahrnuté vsetky udalosti vojny : aktivita komunistov pred vojnou, ich zatýkanie a posielanie do pracovných táborov, protifašistický odboj, besnenie četnikov, láska vysokého nemeckého dôstojníka k malému chlapcovi a jeho matke, relatívna tolerancia s miestnymi a tragický koniec konca vojny vrátanie besnenia Titových partizánov. Doporučujem fanúšikom Srbskej kinematografie a tým čo sa zaujímajú o históriu WWII. U mňa lepšie ako Franz+Polina. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Film je pro režiséra a scenáristu Miloše Radivojeviče do značné míry autobiografickým. Příběh malého Alekse (Svetozar Cvetkovič) narozeného v roce 1939, kterého vychovával za války německý důstojník, je ve skutečnosti jeho vlastním příběhem. (dzira)

Reklama

Reklama