Reklama

Reklama

Irbis horský z Afghánistánu

(TV film)
  • USA Snow Leopard Of Afghanistan
Dokumentární
USA, 2012, 60 min

Obsahy(1)

Vědci se pokusí odchytit tuto prchavou a překrásnou velkou kočku žijící v prostředí zasaženém válkou, aby ji mohli opatřit obojkem a studovat ji. Afghánistán, jedna z nejnebezpečnějších zemí světa, je také zároveň domovem populace ohroženého a plachého Irbise horského. Tyto šelmy jsou pod neustálou hrozbou pytláků a zemědělců, kteří se obávají, že budou útočit na jejich dobytek. Odborníci je ale nemohou chránit, aniž by o nich věděli víc. Nat Geo Wild se nyní připojí k Wildlife Conservation Society (WCS) a týmu mezinárodních expertů, včetně známého ochránce šelem Boona Smitha, kteří se za svým posláním vydávají přímo do válečné zóny, aby našli a zachytili pohyb Irbise horského a vrátili jej do divoké přírody. Pomocí GPS mohou sledovat jejich pohyb a zachytí je na WCS kameru. Budou-li úspěšní, přinese expedice hlubší pochopení těchto divokých zvířat a překrásného druhu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Micione 

všechny recenze uživatele

Levhart sněžný, nazývaný také Irbis horský je kočkovitá šelma s dlouhou vlnitou srstí. Preferuje horské oblasti a hornaté stepi, skalnaté křovinaté planiny a otevřené jehličnaté lesy ve výškách do 5 000 m nad mořem. Má podobně širokou škálu potravy jako leopard skvrnitý. Dokáže zdolat i jaka nebo velblouda, ale většinou loví menší druhy – ovce , kozy, sviště, pískavky, zajíce a ptáky. V jednom vrhu mívá 4-5 mláďat. Irbis horský je pronásledován pro kožich a za útoky na dobytek. Je zařazen na seznam ohrožených druhů. Odlehlé horské oblasti ve střední Asii, které jsou domovem této šelmy, znemožňují přesněji stanovit početnost populace. Zajímavosti: Tato kočička má největší akrobatické nadání. Drží rekord ve skoku dalekém, který je více než 15 metrů. Ke skákání i šplhání po kolmých skalních stěnách má uzpůsobené zadní nohy. To jí pomáhá při stopování kořisti. Život ve vysokohorských podmínkách jí umožňuje prostorná nosní dutina, která ohřívá vdechovaný vzduch. Když chce šelma spát, skryje se ve skalní dutině, jeskyni nebo opuštěném supím hnízdě, svine se do klubíčka a obtočí se huňatým ocasem, aby jí nebyla zima. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama