Reklama

Reklama

Bludný Holanďan

(divadelní záznam)
  • Nizozemsko Fliegende Holländer, Der
Hudební
Nizozemsko, 2010, 145 min

Obsahy(1)

Catherine Naglestad a Juha Uusitalo v hlavních rolích hudebního dramatu Richarda Wagnera. Záznam inscenace Nizozemské opery v Amsterdamu. S pověstí o přízračném bludném Holanďanovi a jeho černém korábu se Wagner setkal v Pobaltí, když sám předtím zažil hrůznou bouřlivou plavbu na moři. A tento příběh ze severských ság se pak stal námětem jeho opery o prokletém muži, který nesmí ani zemřít, pokud nenajde ženu, věrnou až za hrob.
Pod amsterdamskou inscenací Nizozemské opery je podepsán světově proslulý režisér Martin Kušej. Dávný příběh přenáší do současnosti a zbavuje ho mytologických souvislostí. Podařilo se mu ovšem vytvořit řadu velmi nečekaných dramatických situací a také vést zpěváky k pravdivému herectví. Zcela mimořádná je především ústřední dvojice Holanďan – Senta v podání finského barytonisty Juhy Uusitala a německé sopranistky Catherine Naglestad. Vynikající hudební nastudování je dílem ......německého dirigenta Helmuta Haenchena. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Richard Wágner je skutečně autor pro náročné uši, což já právě nejsem. První jednání, kde převládá bas Bludného Holanďana, rozvleklé dlouhé árie a tvrdá němčina, takřka jsem odcházel. Ale druhé a třetí jednání se neslo v mnohem melodičtějším pojetí snad díky přítomnosti ženských hlasů a zejména ženského sboru na počátku 2. jednání, který hodnotím jako překrásný. Proti uměleckému podání sólistů nemohu říci nic. Celkový dojem však kazí moderní scéna a kostýmy,které se k baladě o věčném námořníkovi absolutně nehodí. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama