Reklama

Reklama

Kdo napsal Nový zákon?

(seriál)
  • Velká Británie Who Wrote the New Testament?
Velká Británie, 2003, 3x50 min

Obsahy(1)

Jak se Nový zákon, soubor mnoha různorodých textů, měnil v průběhu staletí? Badatelé zkoumají původ a proměny jednotlivých pasáží druhé části knihy knih... (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Starý a Nový zákon. Dvě od sebe neoddělitelné složky Bible a křesťanství. Nový zákon každý křesťan bere vážněji, protože nevypráví o čase před zrozením Ježíše, ale o jeho díle, činech, životu a smrti. Dalo by se tedy předpokládat, že Nový zákon byl sepsán učedníky Kristovými a je nezpochybnitelný. Vždyť již dva tisíce let určuje směr křesťanství. Badatelé však zjistili, že tomu tak nebylo. Po smrti Krista vzniklo v následných letech mnoho verzí a výkladů jeho skutků a ty byly zapsány různými písaři a knihovníky. Dokonce pak docházelo k tomu, že za císaře Konstatntina se jednotlivé křesťanské frakce mezi sebou prali, protože každý považoval svojí verzi vědění za pravou. Konstantin chápal křesťanství na rozdíl od ostatních císařů nikoliv jako podvrtný prvek, ale jako prvek říši sjednocující. Díky mnoha různým výkladům se však tato myšlenka nenaplňovala díky svárům a hašteření. Vládnoucím autority tedy čistě z hlediska moci určily pravý směr víry a zároveň vybraly knihy, které měly být opisovány a šířeny dále a které naopak ne. V tento moment se tedy křesťanství vydalo konkrétním směrem a je jisté, že to bylo jen na zájkladě rozhodnutí císaře a kněžích nikoliv Ježíše. Ten sám prý nikdy nic nenapsal vyjma prstem do písku jak stojí v Písmu. Kdo ví, kdyby byly vybrány ve 4 stol. jiné knihy a jiné myšlenky, možná dnešní křesťanství vypadalo úplně jinak. A naše civilizace taktéž. Britové zase odvedli pěkný kus práce! Tohle nebyl dokument jen o domněnkách, každé tvrzení bylo jasně podloženo vědeckými důkazy.* * * * * ()

batik 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, ktorý sa pokúša prezentovať súčasný stav vedeckého bádania, ohľadom vzniku nového zákona. Robí to pútavo, vecne a zrozumiteľne, pričom sa snaží pozerať na bibliu a jej autorov vedeckými očami, kriticky a bez náboženského sentimentu, ktorý často kalí pohľad na "knihu kníh". Zároveň, ale nijako nespochybňuje kresťanskú vieru alebo život Ježiša Nazaretského a jeho učenie. Za veľmi podarené považujem vstupy vedcov, ale i cirkevných hodnostárov (v drvivej väčšine patriacich k reformovaným cirkvám), ktorí svojím komentárom pridávajú programu na dynamickosti, oživujú ho a ponúkajú svojský pohľad na danú problematiku. Skoro som až mal pocit návratu do školských lavíc, mimochodom som o novom zákone absolvoval aj niekoľko prednášok na evanjelickej bohosloveckej fakulte UK, takže som sa z touto tému už stretol. Celkovo je zaujímavé, že svoj pohľad tu neprezentuje nikto s RKC, to len tak na okraj. 85% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama