Reklama

Reklama

Leon v zimě

(TV film)
Animovaný / Krátkometrážní
Francie / Kanada, 2007, 26 min

Obsahy(1)

Nenasytný Obr lidožrout může za to, že je v zimě tak chladno. A teď chce sestoupit dolů z hor k lidem! Opravdu si myslíte, že nás slunce opustilo jen tak, bez příčiny? Ne! Může za to Obr lidožrout, který se usídlil v horách. Tenhle Obr je ztělesněná zima! Je tak hladový a nenasytný, že všude kam přijde, ho doprovází chlad a mráz! Ale nejhorší vás teprve čeká a máte-li strach, bojíte se právem, neboť Vánoce se blíží! Napadne sníh a Obr si řekne – mám hlad a sestoupí dolů až do země krále Baltazara... (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud Vám statické obrázky ve fotogalerii přijdou zajímavé, tak vězte, že Vám nelžou, ale že rozhýbaná skutečnost je opravdu dost divná. Asymetrická prasečí očka většiny postav a "svébytné ztvárnění" obličejů apod. jsou asi nejznepokojivější. Ostatní záležitosti jako přestavování scén jako by divadelním hýbáním s kulisami jsou možná svým způsobem zajímavé, ale pro mě hlavně rušivé. Měnění velikostí postaviček podle toho jak je kdo v záběru důležitý nebo kdo je zrovna za většího bosse, je nejvíc ze všeho legrační, ale taky nepomáhá. Zdaleka největší problém je ovšem děj... nemám problém s pohádkovou "logikou" typu "lidští rodiče mají za syna medvěda" nebo "zlaté jablko je stlačená třaskavá směs, která způsobí, že se z hradní věže stane balistická raketa" ani s tím, že hlavní hrdina sdrandí spolu s přáteli ježkem a slonem (Hannibalem;)) z hor na obrově obří kuchařské knize jako na saních. Jde spíš o to, že vypravěčem je ta suverénně nejodpornější postava ze všech, a hlavně je celý děj doslova spatlaný z několika příběhů majících potenciál na možná i celovečerní filmy. Přesto je nejedna věc v téhle "pohádce" jen proto, aby tam byla, a bylo to tím pádem zajímavější. Ve výsledku působí pohádka o medvědu Leonovi jako snaha tvůrců natočit "něco jiného", stižená komplexem pejska a kočičky vařících dort. Takže ode mě nakonec zprůměrováním myšlenek a jejich provedení dosažených 50%. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nejpovedenější ze čtyř Leonových animovaných příběhů. Pokud jde o výtvarnou stránku, tak ta je u všech těch příběhů naprosto mimořádná (kromě křiklavě digitálního pozadí v Melie na jaře). No schválně: který jiný animák při zobrazování postav a perspektiv vychází ze středověkých maleb či Picassa a zároveň to dělá tak neokázale, že si toho mnohdy ani nevšimnete? Konkrétně tenhle (zimní) příběh má ale i skvělý děj, kterému se nedá nic vytknout (napínavé dobrodružství, pochopitelné chování hrdinů, humor, dokonce i romantika a ponaučení). V jarním příběhu trochu hapruje logika, v letním je to (jen) akční dobrodružství a v podzimním příběhu jako by tvůrci chtěli všechno -trochu násilně- dopovědět a uzavřít. Přes pár zmíněných nedotažeností jsem rád, že to čtvero příběhů vzniklo. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama