Reklama

Reklama

Vzhůru do boje

(seriál)
  • Velká Británie How to Go to War
Velká Británie, 2012, 3x50 min

Obsahy(1)

1. část (Jak vyhrát válku): Sebelepší voják může zemřít hlady. Zvítězit v boji totiž není jen otázkou dokonalé strategie a statečnosti, ale i dobře promyšlené logistiky.
Po celá staletí musely armády čelit konkrétnímu protivníkovi. Mnohem zákeřnější byl ale neviditelný nepřítel v podobě hladu, žízně a nemocí. Prvořadým úkolem každého vojevůdce bylo a je tedy zajistit ubytování i stravu pro své vojáky, jinak prohraje válku dříve, než ve skutečnosti začne. Dobře vědom si toho byl například slavný britský admirál Wellington, který na svá tažení bral celá stáda krav. A naprostou revoluci v zajištění dostatku energie pro vyčerpané vojáky v průběhu 1. světové války přinesla nová průmyslová výroba konzerv.

2. část (Přesuny): Některá slavná vítězství až překvapivě souvisí s dokonalou logistikou. Ovšem přesunout armádu na druhý konec světa je i v dnešní době nelehký úkol.
Americký generál George C. Marshall jednou prohlásil, že největší válečný vynález je džíp, a to přitom Spojené státy vyvinuly jaderné zbraně. Byl si totiž dobře vědom toho, že včasný přesun vojsk na bojiště je klíčovou otázkou, kterou však není snadné zajistit. Vždyť například letní podkovy Napoleonových koní jen přispěly ke zkáze jeho ruského tažení a takový obyčejný kanystr na benzín byl za druhé světové války významným faktorem ovlivňujícím výsledky bojů v severní Africe.

3. část (Zbrojení): Veškeré úsilí vojenských stratégů může přijít nazmar, má-li protivník lepší výzbroj.
Historik David Saul nám názorně přiblíží, jakou úlohu hrály během válečných vřav všech dob inovace v oblasti zbrojení. Provede nás světem luků a šípů obvyklých před mnoha staletími a představí rovněž nejmodernější bezpilotní letadla užívaná k průzkumu i ostřelování těžko dostupných cílů. Vždyť dnešní výstroj – zahrnující balistické sluneční brýle, přilbu s infračerveným identifikátorem, chránícím před vlastní palbou, balistické doplňky jako ochranu před střepinami a zbraně samotné – by i vojáka před několika málo desetiletími pořádně zaskočila. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

subic 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky a precizně udělaný dokument hlavně pro chlapy, prostě BBC. Logistika, přesun vojsk, zásobování, jak nakrmit armády, ale taky informace z bojiště a další a další. Srovnání, jak toto řešily římské legie ve starověku, vojska ve středověku, zejména Britové a Francouzi, a také srovnání s válkami ve 20. století. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama