Reklama

Reklama

Oligarchové, umění & dolary!

(TV film)
  • Velká Británie Art and Oligarchs (více)
Velká Británie / Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Ruští miliardáři zúročují obrazy jako komoditu. Moskva je dnes evropským městem s největším počtem milionářů a miliardářů. Všichni získali své bohatství po rozpadu Sovětského svazu a většinou také díky přízni Kremlu. Za pouhých patnáct roků převzali kontrolu nad různými obory ruské ekonomiky. Říká se jim oligarchové. Vydělávají desítky milionů dolarů a závratně rychle je utrácejí. Kupují domy v Londýně a v New Yorku, soukromé tryskáče nebo luxusní auta. Brzy se mezi nimi rozmohla nová móda. Umění s velkým U. Proti tomu nemá nic ani Kreml. Jste-li opravdu movití, máte úspěch nebo chcete, aby si to vás alespoň mysleli, tak se chtě nechtě musíte zajímat o umění, ukazovat se na vernisážích, a hlavně, musíte umění nakupovat. Finanční krize ani ekonomické problémy zřejmě do tohoto uzavřeného světa „milovníků umění" ještě nepronikly. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Kdo je v Rusku bohatý, musí se ukazovat v galeriích a nakupovat. Ředitel Ermitáže miliardáři zavolá , jestli nechce koupit to a to jako vlastenec. Jinak kontrola financí od Putina a nedostávání zakázek. V úvodu dokumentu je ruský miliardář, který pro stát koupil sérii za 70 milionů dolarů. V Rusku všichni vědí, že bez ohledu na majetek a společenské postavení můžete o všechno přijít" Tímto systémem je už v Rusku Malevič a další slavní autoři. "Bohatí se přemísťují z večírku v Moskvě od večera do rána na vernisáž. Tyto obrazy se dokonale hodí do moderního interiéru k plazmové televizi i když mají malou vypovídací hodnotu". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malá prehliadka ruských oligarchov žijúcich väčšinou v Londýne, ktorí z rozmaru utrácajú obrovské peniaze za rôzne diela, niekedy dokonca machule. Obraz Putina sa predal za veľké státisíce len preto, že ho namaľoval on: https://dokumenty.tv/oligarchove-umeni-dolary-dokument/ ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama