Reklama

Reklama

Sofie

(studentský film)
  • USA Sofia (festivalový název)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Česko, 2014, 30 min

Režie:

Jan Rendl

Scénář:

Jan Rendl

Kamera:

Jan Rendl

Hrají:

Jan Rendl

VOD (1)

Obsahy(1)

O tom jak si nevíme rady se svobodou. Experimentujeme se svou psychikou a pak se hroutíme. Chceme žít i když nás dost strhávají proudy našeho života nebo smrti...tak mi namaluj na tělo kruh života! Sofie kdysi patřila mezi famme fatale české drogové scény, špatně se vdala a teď hledá světlo v mnou pronajatém pokoji. Nalezne jej? (FamuFest)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Zvláštny smútok po skončení. Napriek náznaku šťastnejšieho konca - vykúpenia heroínového utrpenia babenky odchodom do zasľúbenej zeme. Ako to dopadne (dopadlo): ktovie. Smútok ostal. Pretože ako cez kopírovací stroj som videl osud-kópiu, tak podobnú tomu čo je známe z iných príbehov závislých, ktorí sú inak na pohľad či na počuv (počutie) rozumní, citliví, vnímaví. Scenár je jednoduchý: 0. Nespokojnosť so svetom okolo. 1. Túžba byť mysľou inde. 2. Objavovanie drôg. 3. Spoznanie látky, zaručujúcej to jedinečné mimo. 4. Originálne názory vo všetkom. Radosť, úžas. 5. Odstránenie problémov. 6. Nahradenie doterajších trápení, úzkostí, tráum z detstva jediným problémom: DROGOU. A ako ju zohnať. 7. Časté sú fyzické zmeny tela. 8. Alternatívy vývoja: dlhodobá, samokontrolovaná závislosť (bez závažných telesných zmien) alebo postupné zvyšovanie dávok spojené s fyzickým zošupom alebo séria liečení alebo únik do iného prostredia alebo smrť alebo substitučný prechod na inú drogu alebo abstinencia. Avšak príbehy ľudí, čo si týmto prešli a prežili bez následkov sú skôr výnimočné, zväčša z oblasti umenia. Všeobecne známe postavy, finančne zaistené príjmami z tvorby. Bežných ľudí poznám zopár, no všetci majú niečo spoločné: peklo, ktoré spôsobili blízkej rodine, tú často dohnali na hranicu existenčného minima; rozvrátenie vzťahov s príbuznými aj partnermi; odchod blízkych na psychiatriu (alebo úplné prerušenie stykov); zavlečenie do závislostí iných ľudí; pokračovanie v návyku; viditeľné fyzické zmeny pleti a chrupu; strata záujmu o akúkoľvek prácu; extrémna zameranosť na seba; rôzne druhy páchanej trestnej činnosti v snahe zabezpečiť si najvyššiu formu radosti - ihlu kadečoho do žily, tabletku do úst, či fajku plnú všemocných kryštálikov. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Krátká a umělá sonda do života narkomanky bez peněz, motivace, povinností a stability. Sofie za maskou rádoby oduševnělé narkomanky objevující svět běžnýma očima neviděný se vydává povídat o tom, co v rauši prožívá. Nechtěla být jako ostatní, chtěla se vymezit standartu. Ano, ano...kde jsme to jen slyšeli? U Katky (od Heleny Třeštíkové), Děti ze stanice ZOO? Requiem za sen? Všude tam, kde si lidé zcela dobrovolně ničí životy a hledají si proto omluvy a výmluvy. Nakonec, skrze všechno nalhávání sobě samotnému dospějí do fáze, kdy si hroznou realitu vlastního života vůbec nepřipouští a jejich hranice se posunuli natolik, že hlouběji už spadnout nemůžou - vede to k absolutní ztrátě sebereflexe a reálného vnímání světa. Samozřejmě, nějaká má osobní zkušenost zcela zatemnila konstruktivní názor na Sofii, ale nejhorší na tom je pak fakt, že tito lidé ubližují společnosti nejvíce. Ztrátou emocí a morálních hodnot. Ne nadarmo se říká: Drogy kradou duši, prostituce tělo - co z Vás zbyde? Prázdná schránka čehosi, co potřebuje svou denní dávku nebo nepřežije. Smutné. ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

Bylo by to možná lepší, kdyby to bylo vyrobené formou dokumentu. Kamera se tak minimálně chová. Kdyby někdo něco takového natočil v roce 2009, skousl bych to. ()

Reklama

Reklama