Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Dokumentární
  • Akční
  • Komedie

Poslední recenze (271)

plakát

Hrůzná minulost (2012) 

Poměrně originální a zajímavý horor, který bychom mohli zařadit do podžánru duchařského hororu, nicméně divák tuší, že ten "mindfuck" přijde z nečekané strany. Děj filmu se točí kolem Annie (Caity Lotz), která se vrací do domova své matky, aby zjistila, co se stalo s její sestrou, která tam záhadně zmizela. Když se tam však dostane, začínají se dít podivné a děsivé věci. Postupně odhaluje temné tajemství své rodiny a objevuje, že dům má propojení s mnohem většími záhadami. Tajemství, které rodina ukrývá není černá magie nebo satanistické rituály, je to prostá a krutá lidská povaha, která číhá ve stěnách domu. Ačkoli bych upřednostnila jiný styl kamery, chování hlavní protagonistky nebylo vždy úplně racionální a uvěřitelné a scénář byl...nebyl zcela potřeba, jedná se poměrně originální námět, film je napínavý a nenudí, hlavní protagonistka je sympatická a jako horor to obstojí i mezi horory, které disponují podstatně větším rozpočtem.

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Ačkoli se začátek této minisérie poněkud vleče, jeho cíl je po celou dobu jasný. Přenést na nás atmosféru tehdejší doby, policejního prostředí a nechat nás, abychom se zabydleli v životech hlavních protagonistů. Jiří Markovič je v oblasti české kriminalistiky legendou, která vynikala především ve své lidskosti. Ačkoli s jeho postupy řada kolegů nesouhlasila, nelze mu upřít to, že díky své povaze dokázal odhalit velké množství aspektů lidské krutosti a odchylek od normy. Minisérie se začíná rozjíždět na plné obrátky od třetího dílu, který vyniká propracovaným scénářem, archivními záběry, psychologií hlavních dvou protagonistů a především pak uceleností a skvělým střihem. Od té doby od tohoto nového standardu neuhne a pokračuje v něm do samého konce. Ačkoli je od začátku jasné, jak celý případ dopadne, ráda bych vypíchla finální díl, kde Jiří Markovič dostane infarkt a během zotavování v nemocnici je popraven Ladislav Hojer. Myslím, že hlavní vyšetřovatel musel prožívat extrémní rozervanost, což je v konečném díle velmi dobře zobrazené. Jsem si jistá tím, že Jiří Markovič dokázal oddělovat osobní dojmy od profesionálního stanoviska, bylo pro něho tedy přirozené nahlížet na Ladislava jako na kluka, který mu vyjadřuje náklonost, a zároveň vědět, že Hojer před sebou dlouhý život nemá. Každopádně, kromě výkonů hlavních představitelů bylo okouzlující sledovat archivní záběry, které byly velmi chytře ve filmu použity - nepůsobilo to překombinovaně ani kýčovitě. Scénář byl velmi dobrý, nenucený a nesnažil se budit v divákovi zbytečně silné emoce tam, kde to nebylo nutné.

plakát

Cléo od pěti do sedmi (1962) 

Ehm, když čtu ty recenze tak chci říct, že...časoprostor a avantgarda a taky několikrát použít "Bergmanovská", a také bych ráda řekla, že se mi snímek líbil. Cléo má vše, co by si mladá žena mohla přát. Bohužel ale má také strach o své zdraví, jelikož čeká na výsledky biopsie. Samozřejmě, asi jako každý člověk se chvílemi přiklání k horší variantě a chvílemi k té lepší. Prochází městem a sleduje lidi, vše ale skrze sebe samotnou, je to jakoby promítala různé verze svého života do lidí, situací a příběhů, se kterými se na cestě setká. Odpadá postupně cokoli, na čemž jí dříve záleželo a ve skrze bylo povrchní. Cléo v sobě nenese smutek ani stesk, je tam příměs strachu a náhle objevené lásky k životu, o které doposud neměla tušení. Činí jí to náhle krásnou uvnitř, nabývá lehkosti a klidu. Jde nasávat prostředí tohoto světa, aby se pokochala neviděným, nebo aby se rozloučila. Každopádně vše, co prožívá je tak běžné a zároveň tolik jiné. Krásný film z něhož vychází pouze láska a lehkost.

Poslední hodnocení (1 603)

Old Boy (2003)

15.04.2024

Sissy (2022)

01.04.2024

Night Shift (2023)

01.04.2024

Neviditelné zlo (2024)

01.04.2024

Cabin Fever (2016)

16.03.2024

Napětí (2021)

16.03.2024

Dorian Gray (2009)

16.03.2024

Blair Witch: 20 let poté (2016)

odpad! 11.03.2024

Černí andělé (2001) (seriál)

11.03.2024

Reklama