Reklama

Reklama

Válka v poušti

(TV film)
  • Austrálie Desert War
Austrálie / Velká Británie, 2013, 2x57 min

Obsahy(1)

1. část - Tobruk: Druhá světová válka už zuří téměř dva roky a doposud se odehrává ve znamení úspěchů nacistického Německa. V severní Africe se však situace začíná měnit.
Píší se Velikonoce roku 1941. Pouštní město Tobruk střeží okolo dvanácti tisíc britských vojáků spolu se čtrnácti tisíci čerstvými posilami z Austrálie. Proti nim se však řítí nejtvrdší a nejzkušenější bojová síla na světě. Generál Erwin Rommel se brzy stane nejoslavovanějším vojákem německé armády. V severní Africe budou tohoto mistra bleskových tankových útoků znát pod přezdívkou „Pouštní liška". Napodobit rychlost postupu, kterou jeho tankové jednotky prokázaly během ofenzívy do Francie zkraje léta 1940, však bude v nemilosrdné severoafrické poušti velmi náročné, ne-li nemožné. Zvláště když proti němu stojí vytrvalé jednotky zemí Commonwealthu.

2. část - El Alamein: Boje mezi nacistickým Německem a jednotkami Commonwealthu v severoafrické poušti trvají již téměř dva roky a kyvadlo převahy se neustále komíhá mezi oběma stranami.
V květnu 1942 zuří válka v severoafrické poušti už celé dva roky. Britské jednotky a oddíly ze zemí Commonwealthu bojují s německými a italskými armádami Osy, které mají v úmyslu zabrat Egypt a Suezský průplav, vstupní bránu na ropná pole Blízkého a Středního východu. Ani jedna ze stran si doposud nepřipsala konečné vítězství. Ještě před koncem roku ale velká armáda britského impéria vytvoří jasnou bojovou linii a svede jednu z nejdůležitějších bitev druhé světové války. Velitelem sil Osy je generál Erwin Rommel, Pouštní liška, mediální hvězda (nejen) mezi německými vojevůdci. Jeho Afrika Korps zatlačil Spojence o osmdesát kilometrů nazpět k takzvané Gazalské linii a své síly soustředil na severu. Proti nim tu stojí britská Osmá armáda, která drží několik opevněných stanovišť, táhnoucích se až k Bir Hacheim. Ačkoli je chrání minová pole, nikdo z britské armády sílu a odhodlání nepřítele nepodceňuje. Zvláště když mohou díky dešifrantům z Bletchley Park číst tajné německé zprávy. Ovšem nejsou jediní, kdo naslouchá. I Rommel má své „zdroje". (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama