Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama

Poslední recenze (1 258)

plakát

Krvavá stovka (2024) 

Začnu slovy pilota, která mluví za vše: "Svoboda, které si užíváme, nevznikla náhodou. Zaplatila za ní moje generace a generace před námi. A z toho důvodu si myslím, že lidé z generace druhé světové války si zaslouží, aby si je všichni pamatovali." Já jsem si uvědomil po shlédnutí seriálu Masters of the Air a tohoto dokumentu, jak velký podíl vlastně letci měli na tom, že mohlo dojít k vylodění v Normandii a dost možná se urychlil i konec války a třeba se zachránilo i několik životu na úkor mužů z krvavé stovky. Oceňuji archivní vyprávění všech pilotů, především Rossieho, jehož příběh je skutečně výjimečný. Dokument je moc pěkný dodatek k seriálu Vládcové nebes...8/10.

plakát

Vládcové nebes (2024) (seriál) 

Vznik Masters of the Air vedl přes docela komplikavanou cestu, každý kdo to trošku sledoval to moc dobře ví - první teaser se objevil už v roce 2014 (pod názvem Mighty Eight) a od té doby přišlo zneklidňující ticho po pěšině, až jsme se nakonec dozvěděli, že projekt byl u HBO zrušen (kvůli vysokým nákladům potřebných pro dokončení tohoto seriálu) a nakonec se toho (naštěstí) ujal Apple TV. Seriál se za mě docela vydařil, ale rezervy tu jsou - jelo se podle ověřené šablony a dostali jsme několik velmi vydařených epizod obsahujících osudy několika sympatických postav. Samozřejmě je zde spousta CGI pasáží v leteckých bitvách, ale to mi vyloženě nevadilo, protože atmosféra bojů byla zachycena skvěle. Podařil se i výběr herců - především Butler, Turner a Mann. Skvěle zde byly zpracovány některé věci - to jak rozdílně přistupovali k bombardování američani vs britové, dále i to jak obrovský význam mělo nasazení stíhaček P-51 do války (jakožto doprovodných ledatel bomdardérů), přispěvěk letců z Tuskegee a taky pocit beznaděje, které posádky cítily při obrovských ztrátách a velkému počtu misí. Jestli bych něco vytknul, tak je to fakt, že nám bylo naservírováno "jen 9" epizod a ne 10 (jako tomu bylo u Bratrstva neohrožených a Pacifiku) a hned mě i napadne o čem mohla tato nevzniklá epizoda být - zoufale málo prostoru tu totiž bylo věnováno dni D. Šlo i vidět jak seriál v poslední třetině už trochu ztrácel dech... Přesto super počin pro fandy žánru a sečteno podtrženo spokojenost, protože mi je jasné, že nějakého dalšího velkého seriálu nebo filmu ze 2. světové války se v dohledné době jen tak nedočkáme, protože studnice nápadů je asi vyčerpána...8/10.

plakát

Jeden život (2023) 

Zkuste si představit, že máte možnost zachránit jeden život (zvlášt v tak těžké době jako bylo období před 2. světovou válkou) a pak skoro 50 let nevíte, co se s tím člověkem vlastně stalo. Je neuvěřitelné, že tichý hrdina sir Nicholas Winton a jeho několik dalších (trochu zapomenutých) spolupracovníků dokázalo svou dobrovolnou činnosti zachránit celkem 669 "Wintonových dětí", které vlastně taky ani neznali ty, kterým vděčí za svůj život. Nejsem sice rodič, ale hrozná situace to musela být i pro matky a otce, kteři tehdy ještě netušili, co bude s jejich životy a chtěli dát alespoň nějákou naději svým dětem a pak se už vlastně v drtivé většině připadů se svými potomky po válce (kvůli svým vlastním tragickým osudům) neměli možnost nikdy setkat. Film je hezky lidsky a dojemně zpracován - jak samotný proces přípravy pro vlakové transporty z Prahy do UK, tak i role ztvárněná Hopkinsem - vrcholem samozřejmě bylo známé zveřejnění jeho příběhu v TV, které rozpoutalo velkou vlnu událostí v životě tohoto zachránce. Tento příběh znám a obdivuji ho už dlouho a doufám, že díky tohoto filmu se dostane do většího povědomí těch, kteří ho předtím třeba vůbec neznali a otevře oči lidem, kteří si stěžují na svůj život, kvůli materiálním věcem, že třeba nemají nejnovější iPhone...90%.

Poslední hodnocení (5 184)

Krvavá stovka (2024)

17.03.2024

Vládcové nebes (2024) (seriál)

15.03.2024

Megadorty (2019) (pořad)

29.02.2024

Jeden život (2023)

03.02.2024

Poslušně hlásím (1957)

30.12.2023

Dobrý voják Švejk (1956)

30.12.2023

Karlík a továrna na čokoládu (2005)

16.12.2023

Přežít Vánoce (2004)

16.12.2023

Ahsoka (2023) (seriál)

06.12.2023

Reklama

Poslední deníček (10)

Bohatý filmový rok 2023 je už skoro za námi...

Co ze světa filmu se v roce 2023 fakt povedlo?

1. Oppenheimer - Nolan prostě pořá umí...

2. The Covenant - po nějaké době top film od Guye Ritchieho.

3. Mission: Impossible Odplata - První část - opět pocitvá akční jízda.

4. Strážci Galaxie: Volume 3 - po delší době něco fajn od Marvelu.

5. Vyproštění 2 - fajn popcornovka od Netflixu.

Co mě překvapilo?

1. Gran Turismo - po nějaké době fajn film podle hry. 

2. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů - podařený film pro hráče.

Co mě zklamalo?

1. Napoleon - Ikonická postava francouzké historie si zasloužila lepší film...

2. Expend4bles: Postr4datelní - asi je už čast na důchod pro tyto veterány...

Stojí za zmínku

1. Medvěd - super seriál z gastro světa letos přišel s fajn druhou řadou.

2. Still: Příběh Michaela J. Foxe - pohled na současný život slavného herce.

3. Pamela: Příběh lásky - pohled na život slavné blonďaté sexbomby 90tých let.

Na co se těšín v roce 2024?

Jeden život - Hned z kraje roku uvidíme v kinech příběh sira Nicholas Winton.