Reklama

Reklama

Šampaňské - bublinky touhy

(TV film)
  • Německo Champagner für alle! (více)
Německo / Francie, 2011, 52 min

Obsahy(1)

Ve francouzském kraji Champagne prý mají pět ročních období. Tím pátým je vinobraní. Ze sklizených hroznů zde pak vzniká v křídových sklepích, táhnoucích se na kilometry daleko, perlivý zázrak, který si podmanil celý svět. Šumivé víno! Bez šampaňského se neobejde novoroční přípitek ani slavnostní událost. Saháme po něm vždy, když chceme podtrhnout výjimečnost okamžiku – při zásnubách, při svatbách, významných výročích. Čím je ale toto víno tak jedinečné? Vším!
Vznik šampaňského se podle legend klade do roku 1670. U jeho zrodu stál Dom Pérignon, benediktinský mnich, který měl ve svém klášteře na starosti sklepní hospodářství. Šumivá vína se sice vyráběla již před tímto datem, ale Dom Pérignon byl údajně vynálezcem „šampaňské metody" druhotného kvašení v láhvi a obecně je pokládán za průkopníka šampaňských vín. Jeho zásluhy připomíná vděčným konzumentům šampaňský dům Moët & Chandon, který po tomto šikovném mnichovi pojmenoval své vlajkové víno. Názvem šampaňské víno se však mohou honosit pouze vína z francouzské oblasti Champagne – Ardenne. Zde, na území od Remešského pohoří až po údolí řeky Marny, od oblasti Côte des Blancs po vinice v Aube, na kopcích ve Verzy, Ay, Cramantu a Le-Mesnil-sur-Oger laskají sluneční paprsky hrozny odrůd pinot noir (rulandské modré), pinot meunier (mlynářka) a chardonnay. Z tohoto trojlístku se následně vyrábí ve zdejších šampaňských domech šumivé víno, které dozrává v hlubokých sklepích a štolách, které zde zůstaly po těžbě vápence a křídy. S koncem léta zdejší vinice ožívají. Nastává čas vinobraní. V několika málo dnech sklidí česáči hrozny z více než 32 000 hektarů vinic. Sbírá se výhradně ručně a úroda se pak přesouvá k tisícovce místních producentů šampaňských vín, ať už jsou to velké šampaňské domy, jako například Taittinger, nebo menší, nezávislé firmy. A zde začíná tajemný proces zpracování hroznů, na jehož konci je pravé umělecké dílo – šampaňské! (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkná vinná komentovaná prohlídka. https://dokumenty.tv/360-geo-report-2-serie-dokument/ Líbil se mi vinař: "Na šampaňské si může našetřit každý. Během pár minut se člověk vznáší a vyčistí hlavu. Nikdy jsem si nevšiml, že by muži a ženy zůstávali po pár sklenkách šampaňského lhostejní.My jsme v našem kraji tím přímo posedlí. Třeba takhle zjara si dáme skleničku a měli bychom se vrátit k práci. Ale kdepak, nechce se nám. Radši bychom lenošili a milovali se. A právě tuhle náladu umí přivodit jarní šampaňské. Manželství se dávají dohromady, rozcházejí se, okouzlujete sousedku. Prostě se sklenkou šampaňského si můžete dovolit ledacos." ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Šampaňské piji pouze když jsem šťastná a když jsem smutná. Někdy je piji i když jsem sama. Když čekám společnost, považuji šampaňské za samozřejmost. Když nemám hlad, flirtuji s ním, když jej mám, ráda se napiji. Jinak na něj však ani nesáhnu - pokud nemám žízeň." Lily Bollinger ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama