Reklama

Reklama

Řekni něco

(festivalový název)
Norsko / Švédsko / Thajsko, 2015, 75 min

Režie:

Åsa Ekman

Scénář:

Åsa Ekman

Hudba:

Josef Tuulse
(další profese)

Obsahy(1)

Isabelle a její matka za sebou mají zkušenost s několikaletým domácím násilím. Na nich obou i na jejich vzájemném vztahu to zanechalo hluboké rány. Zatímco se nyní matka snaží vrátit se ke svému předešlému životu, živelná Isabelle hledá nové podněty. Podnikne několik cest, ovšem pouhá změna prostředí její duši klid nepřinese. Citlivě natočený dokumentární film ukazuje, jak se dvěma hlavním hrdinkám stále nedaří zbavit všudypřítomného napětí. A s nezvyklou otevřeností zachycuje nespočet jejich vzájemných konfrontací. Nakonec se Isabelle snaží obrátit pozornost k sobě samé a s pomocí terapeutky pochopit svou minulost, aby dokázala vystoupit ze začarovaného kruhu, do něhož se její život dostal. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

(A ano, Vitex má také pravdu. Jeho hodnocení odráží skutečné kvality filmu, to moje pak zásadní rozpor mezi tím, o čem by fim chtěl být, a o čem doopravdy vypovídá. Ale výpověď je to podmanivá a výmluvná.) *** Není to o poškození matky a dcery soužitím s násilníkem. Resp. stalo se to, ale to není jádro problému. S dávkou ironie a odstupu se dá snímek považovat za dobrou ukázku typické dnešní norské hysterizované společnosti, aneb co se s lidmi stane, když jim dvě generace po sobě nahradí štědré sociální dávky, zábava, zapomnění v alkoholu a úřední a televizní návody na život zdravou sebefreflexi a vlastní životní zkušenost. Jak prázdné, větrem nesené slupky bez vnitřní sebejistoty se z nich stanou, když na ně nic a nikdo nevyvíjí tlak, aby něco uměli, aby rozuměli životu, uměli vzít věci do svých rukou - pak nevědí, co to s nimi je, ani jak jinak by to mělo být, motají se v depresích, hledají zapomnění v cestování, pitkách, náhražkách vztahů a střídavě upadají do letargie a emočních erupcí. Násilí je mezi lidmi v Norsku, hlavně v Oslu, častým jevem, je známkou bezradnosti a paniky neschopnosti si sebe uvědomovat. Podobný vhled do absence autentických vztahů, nejen osobních, ale třeba i pracovních, a potřeby ji formálně napravovat a zahlazovat dává stejně nechtěně i další snímek Jednoho světa - Rebelové. *~~ ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení není v žádném zásadním rozporu s komentářem od "JitkaCardova". Snímek má nesporné filmařské kvality, především skvělý střih a v mezích zvoleného skromného konceptu nápaditou kameru. Svým vyzněním mi připadal v rámci tématu velmi věrohodný, i když můžu srovnávat jen s jedním obdobným případem z mého okolí. Každopádně se ale rovina portrétu oběti domácího násilí a rovina náznakového popisu rozmazlené společnosti nevylučují ani navzájem neoslabují. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama