Reklama

Reklama

Baobaby mezi zemí a mořem

(festivalový název)
  • Česko Baobaby mezi souší a mořem (festivalový název) (více)
Francie, 2015, 56 min

Režie:

Cyrille Cornu

Scénář:

Cyrille Cornu

Hrají:

Cyrille Cornu
(další profese)

Obsahy(1)

Baobaby patří mezi jedny z nejpozoruhodnějších stromů, které endemická flóra jihozápadního Madagaskaru nabízí. Přesto jim dnes hrozí vyhubení kvůli dřevařskému průmyslu. Odborníci na biodiverzitu a konzervaci divoké přírody Cyrille Cornu a Wilfried Ramahafaly se proto rozhodli vydat na expedici za prozkoumáním jednoho jejich specifického druhu, baobabu Grandidiérova, aby zdokumentovali a lépe pochopili, proč baobaby pomalu, ale jistě mizí. Předmětem jejich zájmu ovšem nejsou pouze roztodivné rostliny, ale i obyvatelé Madagaskaru, pro které jsou baobaby zdrojem obživy a stavebního materiálu. Pro lepší pochopení stavu baobabů na Madagaskaru je totiž podle režiséra důležité zabývat se stejnou měrou jak prostředím, tak samotnými stromy. Cestopisně laděný vědeckopopularizační dokument tak i přes místy pomalé tempo zdařile charakterizuje ojedinělý ekosystém, jehož jsou baobaby součástí. Tedy alespoň prozatím. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem že je země stejně zdevastovaná s vykácenými pralesy jako Srí lance, ale zdá se, že pár let tam ještě půjde cestovat. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Kdo by si při nich nevzpomněl na Malého prince. Dokument mohl jíti více do hloubky, tak jako baobaby a Exupéry. Nuž možná napravila to diskuse následná...Jenže já už musela zase letět na další projekci... Cosi málo i o domorodcích. Monumentální baobabí ochránce poskytnuvší útočiště před požárem pro mnohočlennou rodinu. A moudrý domorodec stařešina náčelník starosta na ostrově s jedním baobabím obrem, poskytujícím ostrovanům své plody a stín. „Kdo jej zasadil?“ Ptali se. „Bůh.“ A k této prosté odzbrojující moudré odpovědi opravdu už není co dodat. ()

Reklama

Reklama