Reklama

Reklama

Posvícení

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový / Hudební / Poetický
Československo, 1947, 16 min

Obsahy(1)

Je tu podzim, konec polních prací a vesničané připravují bohaté posvícení, válečný veterán vzpomíná na své krušné osudy z mládí...  Film je součástí souboru Špalíček, Trnkova prvního celovečerního filmu pojednávajícího o českých zvycích, tradicích a legendách na pozadí čtyř ročních období. Dílo bylo inspirováno Špalíčkem národních písní a říkadel Mikoláše Alše. (J.Connor)

(více)

Recenze (2)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Myslím, že poválečná animovaná tvorba pana Jiřího Trnky způsobila revoluci v tehdejším animovaném světě a celý svět nám mohl závidět tu jednoduchost a krásu v jednom ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Posvícení je pátou částí z Trnkova loutkového filmu Špalíček. Český venkov z doby před více než sto lety opět květnatě ožívá v jeho tradicích. Hudební koncert Václava Trojana, prosvětlený zpěvem dětského sboru pod vedením Jana Kühna, obdarovává živoucností Alšovu sbírku národních písní a říkadel. A posvícení: to jsou bohaté hody, koláče, muzika, rozepře, smíření i potulní žebráci. Navíc s tou neblahou připomínkou vojenské povinnosti v těch důsledcích pro lidské tělo a ducha. A nezapomíná se ani na pověru do záhuby lákajících bludiček. Čarokrásně poetické loutkové představení! ()

Reklama

Reklama