Reklama

Reklama

Zlatý úsvit – jak to vidím já

(festivalový název)
  • Řecko Χρυσή αυγή: Προσωπική υπόθεση (více)

Obsahy(1)

Vzestup řeckého politického uskupení Zlatý úsvit, které se netají svým neonacistickým směřováním, přiměl režisérku Angélique Kourounis překročit meze nezaujatého pozorovatele. Přiznává, že její rodinné zázemí i vlastní levicové politické přesvědčení ji staví vůči Zlatému úsvitu do příkré opozice. Kriticky dokumentuje jeho metody, které sahají od populistického rozdávání jídla nezaměstnaným Řekům až k brutálnímu šikanování cizinců, a dokonce vraždě. Je svědkem časté vstřícnosti vůči Zlatému úsvitu ze strany policie či církve. I díky výpovědím „slušných" sympatizantů Zlatého úsvitu vyvstává zřetelná paralela s nástupem nacistů v meziválečném Německu a s úspěchy podobných hnutí jinde ve světě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument nejdříve představuje třetí nejsilnější politickou stranu v Řecku - neonacistický Zlatý úsvit, což je zbytečné protože všichni víme co jsou násilní fašisté zač. Pak dokument ožije portrétem jejich voličů, kteří se mnohdy i svým známým aby nevypadali netolerantně vůči tomu co vypadá odlišně stydí přiznat, že úsvit volily. Ilegální přistěhovalci , kteří přivezli islám ohrožují podle názoru místních obyvatel tradiční řecké hodnoty - vlast, náboženství rodina. Další část voličů volí úsvit kvůli ekonomické krizi. Divím se nezdolnosti toho Pákistánce, který byl na náměstí dvakrát zmlácen maskovanými útočníky a jednou dokonce policií, a který se bojí vyházet z domu, že se neodstěhuje k mamce Merkelové. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Řecko chápeme jako chudší a ekonomickou krizí stíhaný stát na jižní hranici EU, které navíc zakusilo a zakouší podstatnou tíhu běženců. To vše je pravda, ale tento dokument ukazuje, že jeho příběh se může stát kdekoliv jinde, i u nás. Vzestup populistických stran rezonuje celým západním světem, ČR nevyjímaje. Pokud se lidem nedaří, nahradí populismus nacionalismus, který lehce může sklouznout k nacismu. To, co se odehrává v Řecku je nápadně podobné vzestupu NSDAP pár let před WW2. Je to velké varování, přestože víme, že lidstvo se z historie nikdy nepoučilo. Zatím rozsah této strany je do 10 %, ale pokud se ekonomická situace v Řecku nezlepší, může se stát cokoliv. Dokument bych o 15 minut zkrátil, ale jinak je to velmi poučné, protože tohle se děje přímo v srdci světové demokracie a neměli bychom to přehlížet.. ()

Reklama

Reklama