Reklama

Reklama

Kumbhaméla aneb Mraveniště boží

(TV film)
  • Francie Kumbh Mela
Francie, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Nejslavnější hinduistická pouť má podobu pestrobarevného reje na březích Gangy. Podle hinduistické mytologie zápasili před dávnými věky bohové a démoni o nádobu, jež obsahovala nápoj nesmrtelnosti. Několik kapek dopadlo do okolí města Iláhábád, ležícího na břehu Gangy v severní Indii. Připomenutím této události je Kumbhaméla, pouť na počest mýtického hliněného poháru. Koná se každých dvanáct let a účastní se jí miliony věřících. Hinduisté jsou přesvědčeni, že koupelí v posvátné řece ze sebe smyjí všechny hříchy. Francouzští dokumentaristé sledovali průběh poslední Kumbhamély v roce 2013 a jejich film je fascinujícím svědectvím o průběhu jedné z největších náboženských slavností světa. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Všetka úcta k všetkým náboženstvám a nech si každý verí v čo chce, ale ja sa s tým hinduizmom nedokážem stotožniť a nechápem, že niekto v 21. storočí a v relatívne civilizovanom svete uctieva kravské lajno... https://dokumenty.tv/kumbhamela-aneb-mraveniste-bozi-dokument/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkná komentovaná prohlídka náboženského festivalu, kterého se zúčastnilo dvacet milionů hinduistů. Tak skupina 13 tisíc nahých asketických ochránců víry mě trochu připomínala komunistické Lidové milice. Na můj vkus  je tento kraj moc vyprahlý a přelidněný. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama