Reklama

Reklama

Celnice: Ako si žijeme

(TV film)
  • Slovensko Colnica: Ako si žijeme
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko / Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Slovenský dokument zkoumá, jak se za posledních 20 let změnil životní styl na Slovensku, zamýšlí se nad tím, jakým směrem se Slováci jako národ po rozpadu ČSFR vyvinuli. Co je největším strachem i nástrahou doby, ve které žijeme, co o nás vypovídá přístup k sobě samým, k dění okolo nás i k životu samotnému? V čem vězí obrat ke změně a jaké z toho pro nás plynou následky do budoucnosti? Řešení možná leží mnohem blíž, než by se mohlo zdát. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Anketa medzi pospolitým ľudom o živote dnes a trochu aj porovnávanie so životom kedysi. Plus názory odborníkov na kladené otázky. Psychológ, učiteľky, sociologička, lekár... Všetko delené do blokov s názvami jednotlivých otázok/tém. Výsledok: Od vzniku samostatného Slovenska sa všeobecne veľmi boja o stratu práce. Medzi ľuďmi sa vytratila solidarita. Médiá prezentujú všetko ako vražednú hrozbu. Prispievajú k atmosfére neustáleho strachu, stresu a desu. Lekári majú na postup liečby stále menej pák. Stále viac o kúre rozhodujú poisťovne. Určujú, či lekárom odporúčaný zákrok povolia alebo nie. Sídliskové dvory sa vyľudňujú. Rodičia sa totiž boja púšťať deti von bez dozoru. Hrozí im únos, znásilnenie, vražda, predaj do bordelov alebo na orgány. Deti s vďakou prijímajú náhrady v podobe sedenia pred počítačom a telkou. Podľa učiteľov sú žiaci pohybovo slabo zdatní, tuční a neobratní. Drogy postupne zapelešili sídla aj sídliská. Zárobky sú o ničom. Za prácou sa musí viac cestovať. Stručná správa o spoločnosti. Predely tvoria vtipné scénky s bačom, jeho vrkôčikmi a fujarou, dokumentujúc vypovedané. Trefné: bača sa špára s fujarou v smetnom koši; telefonuje mobilom, opierajúc sa druhou rukou o fujaru. Na krátkej ploche dobrá práca. Kus zahltená negativizmom - ale ten tiež patrí k slovenskej črte posledných 20. rokov. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V necelé půlhodince, se několik pozvaných odborníků na určitý obor zamýšlí nad stavem slovenské mládeže a jejich rodičů. Zamýšlejí se i oslovení lidé na ulicích, mezi kterými bloudí osamělý horal s fujarou, v tradičním kroji a nezbytnými copánky pod kloboukem. Celkem dobrý nápad. Ovšem pohled na problematiku degenerace mládeže (všeho věku) virtuálním světem či nebezpečnosti drog, je příliš povrchní. Pár exemplárních případů "keď som si poprvé dal, tak som bol okamžitě závislý..." a několik rad do života. Drogy jsou špatné, áno? ()

Reklama

Reklama