Reklama

Reklama

Tajemná místa Česka

(seriál)
Česko, 2017, 5x22 min

Obsahy(1)

Kostely, hrady, zámky, skutečnosti a hřbitovy. Pět epizod, které se zaměřují na pět témat. Šestnáct lokalit, které sami můžete po České republice navštívit. My si je ukážeme, sdělíme něco o jejich historii a seznámíme s jejich tajemnými příběhy. Tak vítejte ve světě záhad a tajemna...
Tajemná místa Čech jsou první pěticí epizod komplexnější série Tajemná místa Česka, která v budoucnu bude obsahovat i vybrané lokality z Moravy a Slezska.

Kostely
Kostel Proměnění Páně na hoře Tábor, kostel sv. Štěpána v Kouřimi a Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě. Tři místa, která nemusí působit strašidelně, ale při bližším pohledu i ona mají svou tajemnou stránku. 
Vypravme se spolu s průvodcem Ondřejem Bezouškou do minulosti a seznamme se s jejich příběhy.

Hrady
Záhady a tajemno láká lidské představy odnepaměti. A proto se vydejme na místa, která jsou těmito příběhy obepnuta. Hrady, zámky, kostely i hřbitovy. Co nám mohou říci mýty a jak obstojí při konfrontaci se skutečností.
Hrady jsou vzpomínkou na středověkou slávu Českého království. Naši cestu tentokrát započneme na zámku Březnice, kde si sdělíme pár příběhů, které se váží na časy, kdy místo zámku stála hradní tvrz. Poté se přesuneme na Žebrák. Sdělíme si jeho historii, legendu o jeho jméně a prokleté místo, které se nachází nedaleko jeho zdí. Po něm stihneme ještě pobýt v dobách Václava IV. na hradě Točník, který, co se pověstí týče, má toho skutečně mnoho co nabídnout.
Vítejte na cestě tajemných míst Česka. Pojďme společně navštívit lokality, které jsou stejně staré jako národ Český a mají pro nás a naše kulturní povědomí co nabídnout.

Zámky
Červená Lhota, Hluboká nad Vltavou a Jindřichův Hradec. Tři zámky, tři objekty protkané tajemnými příběhy. Co nám sdělí o těchto památkách a jaké skutečnosti se k nim váží? To se dozvíte v této epizodě série Tajemných míst Česka.

Skutečnosti
Les Bor, Klatovské katakomby a statek Pohádka.
Ve všech ostatních epizodách Tajemných míst Čech se zaobíráme legendami, pověstmi a možnými skutečnostmi. Tentokrát ale navštívíme tajemná místa, k nimž máme jen a pouze objektivní fakta. Jiné informace zde ani použity nebudou.
Podíváme se na slavný tajemný les Bor u Českých Budějovic a povíme si o jedné tamní vraždě z 2. prosince 1866. Nebo o tom, jak to skutečně bylo s tzv. prokletým šumavským statkem Pohádka. Či jaké skutečnosti ukrývají klatovské katakomby.

Hřbitovy
Bohnický hřbitov, velhartický hřbitov, noutonický hřbitov, pacovský hřbitov německých válečných zajatců. 
Čtyři hřbitovy, čtyři různá místa odpočinku. Každý se svým specifickým příběhem. Povězme si o nich, ukažme jejich tváře a seznamme se s naší konečností.
Co se jednou zrodilo, jednou také zemře. Symbolem tohoto konce jsou hřbitovy. A vy diváci, na nich dost možná také jednou skončíte. Vítejte u hřbitovní epizody Tajemných míst Čech. (Nach)

(více)

Recenze (2)

apokar 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všech pět dílů. Jedna hvězda za snahu a nadšení. Jinak, bohužel, o ničem. Prakticky ve všech epizodách vybrána všeobecně známámíst a a podány všeobecně známé informace. Nic nového, nic inovativního, nic zajímavého, masový lifestylový produkt. Navíc naprosto toporný komentář, velice iritující projev. Než se snažit o nějakou důraznou a přesnou dikci, je lepší mluvit, jak zobák narostl. A vůbec jsem nepochopil, kam průvodce pořadem kouká, když je před kamerou. Že by někde bokem napsaný text? ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Hodnocen díl o hradech, který mě nezaujal na tolik, abych vyhledala ostatní díly. Jediné, co mohu v seriálu vyzdvihnout jsou hezké kamerové záběry přírody. Úvod i závěr každého dílu jsou tvořeny tak velkolepě, že předpokládáte, že uvidíte něco parádního, ale dostanete jen nepříliš zajímavého moderátora Paranormálního týmu, který vám vypráví o pověstech, v horším případě se můžete pokochat animací, která vypadá, jako kdyby ji kreslily dětičky z prvního stupně základní školy. To je od českých tvůrců docela předvídatelné. Pokud seriál nese punc "paranormální" očekáváte prokazatelné důkazy něčeho neuvěřitelného co můžete popřít. Ve všech směrech jsou daleko lepší pořady nebo naučné seriály. Možná jako studentská práce to není na špatné úrovni. ()

Reklama

Reklama