Reklama

Reklama

Tajemství čínského Zakázaného města

(TV film)
  • Česko Tajemství Zakázaného města (více)
Velká Británie / USA, 2017, 53 min (Alternativní 47 min)

Režie:

Ian Bremner

Hrají:

Eric Meyers (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Vláda císaře Jung-leho z dynastie Ming patří k nejpozoruhodnějšímu období v dlouhých dějinách Číny. Výstavba Zakázaného města se považuje za jeho největší přínos. Od vzniku paláce po císařovu smrt byla Čína otevřenější novým myšlenkám, kulturám a zvykům než kdykoli předtím. Palác, který byl otevřen světovému bohatství, však nebyl přístupný svým občanům. V jeho stěnách pak žily desetitisíce lidí, včetně samotného císaře, téměř jako v zajetí. Na pozadí tohoto pozoruhodného okamžiku v čínské historii pak pořad vypráví o výstavbě nejmimořádnějšího paláce. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Nový císař byl krutý, zvítězil nad předchozím císařem, svým synovcem obléháním a spálením Nankingu, bývalého hlavního města. Přesídlil do vzdáleného Pekingu, kdy se dal 1420 do budování Zakázaného města, největšího dřevěného komplexu na světě. Město budoval milion dělníků dvacet let, sváželi materiál až z dálky 1800 kilometrů. K tomu sloužil takto dlouhý průplav se zdymadly křižující Jang-ce i Žlutou řeku. Nejdelší kvádr  mramoru je 300 tun těžký a byl asi dopravován po zamrzlé řece. Ve filmu je zkoumána odolnost proti zemětřesení na modelu 1 : 5 a díky speciálním složitým vložkám držícím těžkou střechu odolal uměle vytvořenému zemětřesení 10,1 a přitom se posunuly i volně stojící sloupy! Město bylo slavnostně otevřeno za přítomnosti tisíců dvořanů a diplomatů roku 1420. Císař se vypravoval pak stále na válečné výpravy, na jedné z nich padl a přežil po otevření města jen čtyři roky. Také požáry ohrožovaly město i vnitřní ohně, takže se často přestavovalo. Na renovacích se nepřetržitě pracuje a při tom odhalují složité postupy výstavby a výzdoby. Ze Zakázaného města dynastie Ming vládla 500 let...Velmi pozoruhodný, poučný film. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument o stavbě tak obřího palácového komplexu, který nemá ve světě konkurenci. Vše bylo promyšlené do detailu. Udivuje i to jak dokázaly přemisťovat tolik materiálu přes celou Činu, či důmyslná ochrana před ohněm, či v neposlední řadě to jak tak staré stavby dokáží odolat i zemětřesení o stupni 10. Věřím, že nejvíce si z tohoto dokumentu vezmou různí truhláři, stavitelé a další řemeslníci. Pro laika to je opravdu o tom pozorovat krásné budovy, nasát trošku historie a k tomu pár údivů (jako to zemětřesení). 4z5 ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Hezký a poučný dokument, který trpí trochu tím, že je hodně odborný, takže pro širokou veřejnost může být časem už docela unavující. Ale pro ty, kdo se zajímají o historii Číny, bomba věc.  Hudba: Audio Network & Emi Production Music ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama