Reklama

Reklama

Scilly - ostrov narcisů

(TV film)
  • Německo Die Narzisseninsel vor Cornwall (více)
Německo / Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Díky Golfskému proudu nabízí tento kout Velké Británie každý rok v zimních měsících nádhernou podívanou na úchvatnou záplavu žlutých květů. A nejen to! Je také pokladnicí přírodních krás a unikátní mořské fauny. 
Souostroví Scilly, které leží 45 km jihozápadně od Hrabství Cornwall, jehož je součástí, je v mnoha ohledech výjimečné. Díky mimořádně teplému mořskému proudění mají ostrovy o celkové rozloze 16,33 km2 oceánské, téměř subtropické podnebí s mírnými léty, takže je zde možné nalézt vřesoviště i palmy jen pár metrů od sebe. Hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel, kterých je zhruba 2 100, je turistický ruch. Doplňují jej rybolov a zemědělství, zejména slavné pěstování narcisů, které zde má již více než stopadesátiletou tradici. Farma Churchtown na ostrově St. Martin's se specializuje na pěstování a přímý prodej řezaných květin. V zimě jsou hlavním a nejžádanějším artiklem narcisy všech barev a velikostí, v létě pak karafiáty a další květiny. Jedná se o rodinnou firmu a práce je zde více než dost, zejména před svátky jako jsou Vánoce či Velikonoce. Dvacet pracovníků farmy musí zvládnout mnoho úkonů – od výsadby a ošetřování sazenic, přes sběr květin a vázání kytic, až po jejich expedici a dopravu. Pro všechny to většinou představuje velký boj s časem, protože životnost řezaných květin je velmi krátká. A všichni zde vědí, že za zvadlé květiny jim nikdo nezaplatí, a navíc už si je příště ani neobjedná. Kromě záplavy květin ale ostrovy nabízejí ještě mnoho dalších krás. Vzhledem k jejich poloze a příznivému klimatu se zde daří velkému počtu rostlinných i živočišných druhů, a to jak na zemi, tak ve vodě. Zejména jsou však ostrovy rájem profesionálních i amatérských ornitologů, protože jsou místem zastávek tažných ptáků na jejich cestě z Arktidy do Afriky, a tak je zde možno na velmi malém prostoru pozorovat řadu i těch nejvzácnějších ptačích druhů. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Pro fandy narcisů a květinářství. Pohled na farmu Churchtown, jejich rodinu a přátelé jak hospodaří s květinami a trochu náhled i do jejich osobního života. Ostrov je to hezký, určitě svádí k návštěvě na kratší nebo i delší dobu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama