Reklama

Reklama

Křídla války

(seriál)
  • Velká Británie Wings of War
Velká Británie, 2017, 10x45 min

Obsahy(1)

1. Bombardéry: Nejzajímavější stroje a akce více než stoleté historie bombardování... V tomto díle uvidíte vznik nového druhu války – Blitzkriegu a nálety, které skončily srovnáním celých měst se zemí. Britové ochromili německá města a továrny náletem Lancasterů na přehrady v Porúří, pomocí skákajících bomb. Tyto majestátní stroje provedly během druhé světové války 150 000 náletů. Americké létající pevnosti B-17 pomohly zvrátit průběh války. Letoun B-52 Stratofortress z období vrcholící studené války mezi dvěma supervelmocemi pomáhal udržet jadernou rovnováhu.
2. Oči na obloze: Průzkumná letadla od počátků vojenského letectví po současnost... V tomto díle uvidíte letadla využívající technologie obtížné zjistitelnosti. Jakmile armáda dostala letadla, začala je využívat k průzkumu. Všechny války jsou založené na klamání nepřítele, pro efektivní útok je třeba znát nepřítele, jaký je a kde se nachází. SR-71 Blackbird je nejrychlejší letadlo světa, při rychlosti přes 3 Machy je zpět na základně dříve, než si protivník uvědomí, že byl sledován. Rozlišovací schopnost jeho kamer je naprosto ohromující. Letoun Lockheed U-2 lámal výškové rekordy, jeho cílem bylo provádět strategické průzkumné lety nad Sovětským svazem. První obtížně zjistitelné bombardéry F-117 Nighthawk létaly hlavně v noci.
3. Stíhačky: Vzdušné souboje z dob počátků vojenského letectví... V tomto díle uvidíte, jak se Sopwith Camel stal hvězdou leteckých soubojů první světové války a jak Němci na Fokkerech decimovali Královský letecký sbor. Seznámíme se s esy Manfredem von Richthofenem a Eddie Rickenbackerem, s jejich taktikou a slavnými souboji. Poznáme i další slavné letce a jejich stroje, v jejichž ovládání byli skutečnými mistry. Během Velké války v letech 1914 až 1918 se letadla vyvinula z chatrných neozbrojených strojů, bez přístrojů, schopných nanejvýš průzkumu, po skutečně nebezpečné krále oblohy. Začala éra leteckých válek.
4. Bitva o Británii: RAF a Luftwaffe svedly první čistě leteckou bitvu v historii... V roce 1940 Německo ovládalo většinu Evropy. Velká Británie se připravovala na rozhodující leteckou bitvu, která měla zemi zachránit před nacistickou invazí. Bylo to poprvé, kdy se jeden národ pokusil porazit druhý výhradně nasazením leteckých sil. Šlo skutečně o všechno. Luftwaffe nabyla dojmu, že na světě není letectvo, které by nedokázala porazit. Jediní, kdo jí stáli v cestě, byli stíhači RAF na křídlech Spitfirů a Hurricanů.
5. Proudový motor: Nový typ pohonu letadel navždy změnil letecké konflikty... V tomto díle uvidíte závody o postavení prvního proudového motoru i první operačně použitelný proudový letoun, který mohl Němcům vyhrát válku. Messerschmitt 262 totiž předběhl svou dobu. Poznáme sovětskou stíhačku MiG-15, která strašila piloty amerických bombardérů během studené války ve snech a americký F–86 Sabre, vyrovnávající během korejské války sovětský náskok. Připomeneme si britskou hvězdu války o Falklandy, obdivovaný Harrier a nadzvukový bombardér F–111, který se osvědčil ve Vietnamu a znovu během války v Zálivu.
6. Palubní letectvo: Lodě a letadla bojují společně od začátku éry ovládání vzduchu do současnosti... V tomto díle uvidíte, jak si námořní letci vedli v důležitých bitvách světových válek, jak torpédové bombardéry Swordfish způsobily Bismarcku vážné poškození, které zapříčinilo jeho konec. Uvidíte, jak se vyvíjely palubní letouny a jak komplikované byly jejich první vzlety a přistání na lodích. Nepřijdete ani o pohled na roli námořního letectva během vietnamské války, kdy bylo úkolem letadlové lodi USS Intrepid konflikt ukončit. Na palubě nesla útočné letouny Douglas Skyraider, následovníky slavného typu Douglas SBD Dauntless, což byl úspěšný palubní bombardér, který se proslavil během druhé světové války v bitvě u atolu Midway.
7. Bitva u Midway: Klíčové námořní střetnutí Japonců a Američanů, které rozhodlo o směřování druhé světové války... V tomto díle uvidíte, jak palubní letadla rozhodla bitvu u Midway, seznámíte se s japonským Zerem, které se stalo jednou z nejobávanějších stíhaček války v Pacifiku. Uvidíte japonské střemhlavé bombardéry Val, které se podílely na potopení amerických lodí v Pearl Harboru, americký střemhlavý bombardér Douglas SBD Dauntless, který pomohl zvrátit převahu na stranu spojenců a americkou stíhačku Grumman Wildcat, porážející japonská Zera. V zásadním střetu druhé světové války přišli Japonci během několika hodin o všechny čtyři letadlové lodě.
8. Krizové operace: Letadla plní i zvláštní úkoly a zachraňují zdánlivě neřešitelné situace... V tomto díle uvidíte krizi po pádu Saigonu a největší vrtulníkovou evakuaci v historii, odvážný nálet amerických bombardérů B-25 na Japonsko jako odvetu za útok na Pearl Harbor a letadlo C-47 Skytrain, ze kterého během vylodění v Normandii seskakovali spojenečtí výsadkáři. Seznámíte se Lysanderem, malým letadlem pro velké operace, při kterých byli během druhé světové války vysazováni a vyzvedáváni tajní agenti. V době krize vojenská transportní letadla, velká či malá, zachraňují bezpočty životů tím, že létají neohroženě do bojových zón.
9. Vrtulníky: Umějí přenést boj tam, kam se ostatní letadla nedostanou... V tomto díle uvidíte odvážné kousky pilotů nad džunglí nebo horským terénem. Vrtulníky prokázaly své výhody nesčetněkrát, od Vietnamu, přes Falklandy po vyhladovělé Somálsko. Vrtulníky plní úkoly, které byly dříve vyhrazané jezdectvu, boji dávají další rozměr. Během každého moderního konfliktu prokázaly své přednosti, zachraňují životy a poskytují pozemním jednotkám a pěchotě leteckou podporu, vyhledávají a ničí nepřátelské cíle.
10. Letadla pro 21. století: Současnost a budoucnost vojenského letectví... V tomto díle uvidíte nejlepší letouny světa pro vybojování vzdušné nadvlády a útoky na pozemní cíle, nejmodernější stíhačky a nejlepší bitevní stroje, včetně sofistikovaného a obtížně zjistitelného F–35 Lightning. Seznámíte se s F–22 Raptor, který je navržen tak, aby smetl soupeře z oblohy. Zavzpomínáte na námořní F–14 Tomcat, první hvězdu Top Gunu. Uvidíte doposud neporažený F–15 Eagle nebo louskáček na tanky A-10 Warthog, nejlepší letoun pro přímou leteckou podporu, jaký byl kdy navržen. Ohromí vás americký nadzvukový bombardér B–1, který zničí jakýkoli cíl. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama