Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Historie naší země je plná otazníků a témat, o kterých se nemluví. Odhalte jejich tajemství... Přinášíme vám původní český seriál o záhadách Česka. Jednotlivé epizody tohoto seriálu přinesou pohled na zajímavé události českých dějin. Každý díl je věnován jednomu z osmi konkrétních témat naší politické a kulturní historie, nad nimiž se dodnes vznášejí otazníky nebo jsou dlouhodobě přehlíženy, a kuriózním detailům, pro které se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Režisérský tandem Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, který má s dokumentární tvorbou bohaté zkušenosti, se této úlohy zhostil s jistotou a nezaměnitelnou poetikou. Autorem scénáře je Petr Bahník. Je tedy na co se těšit. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Mistr119 k tomuto seriálu (22)

K čemu potřebovalo gestapo českého mága? (2018) (S01E03) 

Zajímavý příběh o černé magii za druhé světové války... :) Hlavně na jeho osobnosti vidíme vykřičník nad přehnaným egoismem a lpěním na životě. ()

Tajné a tajemné okolnosti atentátu na Heydricha (2018) (S01E05) 

Popis jedné z klíčových událostí novodobých dějin, která ukazuje, že Čech má svou hrdost + zahalení do pláště misteriózna a legendy, co se kletby svatováclavské koruny týče. :) ()

Objevili Cyril s Metodějem svatý grál? (2018) (S01E06) 

Zajímavé.. :\ To jsem ani netušil, že my Češi máme součástí naší historie zmínku o svatém grálu. :) + Zajímavá zmínka našeho kardinála o pravé podstatě relikvií (ačkoliv to takhle neřekl) - lpění křesťanstva na materialismu. ()

Mnichov před Mnichovem (2018) (S01E08) 

Škoda, že díl nejde ještě dál k Benešovým dekretům, které na prezidenta taky nevrhají nejlepší světlo, ale v zásadě velmi poučný díl, který vlastně vysvětluje motivaci českých Němců a že nic nebylo jen černé a bílé. :) ()

Martine Šmíde, nikdy nezapomeneme! (2019) (S02E03) 

Fake news ve veřejnoprávní televizi, že polovina populace věří jedněm faktům a druhá těm druhým... Co mi to jenom připomíná?? :-\ Vládou připravovaný převrat, cílené směřování davu k policii (nebylo něco podobného při první demonstraci za koronáče, kde policisté bránili demonstrantům odejít a burcovali je k násilí? :-\ ) ()

Jan Kefer – magií proti Hitlerovi (2019) (S02E04) 

Díl jsem bohužel neviděl celý, takže se zdržuju hodnocení, ale bylo by to na 4*. Zajímavé, jak magie je vlastně kontroverzním odvětvím, stojícím na hraně vědy a stojící za prozkoumání svých jevů. :) ()

Kdo vyvraždil Slavníkovce? (2019) (S02E05) 

Zajímavá historická fakta, dověděl jsem se novinku, že Vršovci můžou být z latinského Ursus, ale je vidět, že tvůrci jsou křesťansky založení a vidí historii jen z úhlu jednoho pohledu... Opravdu byli Slavníkovci tak hodní a Vršovci čisté zlo (protože byli barbaři a pohani??)? ()

Byl praotec Čech historickou postavou? (2019) (S02E07) 

Hezký! :) Nikde jsem teda nedokázal vygooglit theuta - khazi - libissa jakým je jazykem a věřím teda tvůrcům, že si toto označení času minulost - současnost a budoucnost nevymysleli (i když podobnost Kroka a Chrona dává smysl :) ). Dovídáme se různé scénáře, odkud vlastně procházíme a proč sem praotec Čech, Ćiech nebo Bohemus přišel. :) ()

Osudová Emma - umělkyně ve stínu Mafie a okultismu (2019) (S02E08) 

Kdyby ten díl (a seriál celkově) nebyl dělaný tak prokřesťansky... Emě Destinové URČITĚ stekla posmrtná slza po líci, protože se kajila za "obcování s ďáblem".. Ach jo... Jinak ale zajímavý osud. Naše nejvýznamější pěvkyně a jaké měla zpočátku problémy se prosadit.. :) A jak je to umění tímpádem subjektivní. :) ()

Série 3 (2020) (S03) 

Série plná zajímavých historických věcí, ale také z prostředí tradic a jejich počátků. :) ()

Svatý Václav – nezpochybnitelný patron českého národa (2020) (S03E01) 

Teda po nastolení úvodní otázky, jestli si sv. Václav zaslouží být patronem české země bych očekával trošičku neutrálnější rozhřešení... :/ Z příběhu Eduarda Štorcha je mi například známo, že se Václav Ptáčníkovi poměrně podbízel a jeho syn Otto pak chtěl z českých zemí udělat součást SŘŘ a Boleslav byl proti této politice a Václavově duchaření a žití na obláčku.. :/ To mi tam teda chybělo.. :/ ()

Příběh o Bruncvíkovi – ohlas artušovských legend v Čechách (2020) (S03E02) 

Do plného počtu mi chybí jakási systematičnost, v které by možné inspirace Bruncvíkem byly uspořádané, chronologicky nebo jakkoliv. :) Rozhodně ale velmi poučný díl a trošku jsem přišel o iluze skrz to, že český lev je "jen" sémantický symbol Krista..! :( ()

Mystické pozadí husitské revoluce (2020) (S03E04) 

Důležitost eucharistie a prolnutí s jistou alchymií, která díky ní v křesťanském náboženství probíhá, ač si to mnozí věřící neuvědomují... :) A mohl za husitské války a spor o krev Boží skutečně (jen letmo zmíněný) výbuch sopky na opačné straně zeměkoule? :) Krásný efekt motýlích křídel... :) ()

Král Ječmínek a bitva pod Hostýnem (2020) (S03E06) 

Škoda, že se nejde více do hloubi pověsti, ale zamíří se pak tématem trošičku někam úplně jinam k rukopisům, nicméně i tak se dovídáme zajímavá fakta a například i já si stále ze školy pamatuju rukopisy jako falzifikáty, i když teda je asi prokázaný opak a jen z (falešné) úcty k Masarykovi veřejnost pořád myslí, že to falzifikáty jsou.. :/ ()

Reklama

Reklama