Reklama

Reklama

Příměří: Konec velké války

(TV film)
  • Velká Británie Armistice: The End Game Of World War One
Velká Británie, 2014, 56 min

Obsahy(1)

Pruský generál Erich Ludendorff sehrál zásadní roli na počátku 1. světové války. Po prvních úspěších mu císař svěřil západní frontu, kde se boj změnil na statické obývání zákopů. Jeho další rozhodnutí vedla nakonec až k definitivní porážce Německa... Profesor David Reynolds představuje čerstvý pohled na příměří z roku 1918, které znamenalo konec první světové války. Současně odhaluje příběh o ublíženém egu, politických čachrech a ambiciózních strategiích politiků a generálů za předními liniemi, kde až do poslední chvíle bojovali, trpěli a umírali obyčejní vojáci. Profesor Reynolds na své cestě prochází velitelská centra i bitevní pole a odhaluje, proč válka připravila o život nebo zmrzačila půl milionu mužů a co nakonec vedlo k úplné porážce Německa. Příměří se stalo začátkem prokletého míru a vedlo k zápolení o budoucnost Evropy. Byly to právě politické intriky a rivalita, které vedly k ještě hroznějšímu konfliktu – druhé světové válce –, už o 20 let později? (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Slasher 

všechny recenze uživatele

V rychlosti provází děním WW1 a zabývá se přímou vazbou s WW2, respektive okolností neslavného příměří v listopadu 1918 a osudovým selháním Ericha Ludendorff v tomtéž roce (na vinu politický levice - prosím pane Hitler). Povídání/ provedení mi nepřišlo zrovna 2x poutavým způsobem, nicméně koho po právu fascinuje, jak se sakra "válka za konec všech válek" mohla zvrtnout v konflikt ještě větší a pekelnější, určitě si tu hodinku najděte. (historik D. Reynolds, spjato s tímto) Co se týče samotných vyjednávání v Compiègne, doporučuji titul BBC FINAL HOURS. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

1. světová válka patřila do konce 30tých let tou největší a nejděsivější válkou celé lidské historie. Válka, kde vojáci byli svědkem historicky prvního masového zabíjení. Pak přišla 2. světová válka, která byla ještě strašnější... přesto bývá ta první v dnešní době téměř přehlížena. Filmů o tomto konfliktů vzniklo málo, stejně, jako dokumentů. Zasloužila by si lepší pozornost, protože to, co se tam odehrávala si člověk není schopný představit. Jenom ti, co tam bojovali ano. Toto je další dokument o tomto konfliktu. Konkrétně se jedná o jednu z největších postav tohoto historického období - Erich Ludendorff měl na kontě jak německé vítězství bitvy u Tannenbergu, tak německou porážku na konci války. Snímek je výborně zpracován a do detailu vysvětlován. Velice chválím filmaře a hlavně pana vypravěče. Skvělý dokument díky nemuž jsem se o Velké válce dozvěděl víc... ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama