Reklama

Reklama

Směr Dunkerk

(TV film)
  • Česko Cesta do Dunkerku (více)
Velká Británie, 2016, 62 min

Obsahy(1)

Bez úspěchu evakuační operace Dynamo by se možná dějiny vyvíjely jiným směrem... 1. září 1939 přepadlo nacistické Německo Polsko, 3. září proto jeho spojenci, Velká Británie a Francie, Třetí říši vyhlásili válku. Pro posílení pozic spojenců na kontinentu vyrazil do Francie během pár dnů Britský expediční sbor vedený generálem Gortem. Na jaře roku 1940 dosáhl počtu tři sta tisíc mužů. Tvořil jádro britské pozemní armády a ve Francii měl s sebou také podstatné množství zbraní z britských arzenálů a moderních dopravních prostředků. 10. května 1940 se takzvaná podivná válka změnila ve válku opravdovou. Během několika dnů Němci převálcovali nizozemskou armádu a po ní stejný osud stihl i armádu belgickou. V severozápadní Francii rychlý postup Wehrmachtu ohrožoval pozice Britského expedičního sboru i francouzských vojsk. Jejich nevyhnutelný ústup je přivedl až k moři, do přístavu Dunkerk a jeho okolí. Shromáždilo se zde na 400 000 britských a francouzských vojáků, kterým hrozila likvidace nebo zajetí. 26. května 1940 proto ministerský předseda Churchill rozhodl o provedení Operace Dynamo, jejíž cílem byla záchrana těchto mužů. Akce se zúčastnilo na 800 nejrůznějších plavidel, kterým se podařilo převézt většinu britských a francouzských vojáků do Anglie. Ztrátu těžkých zbraní a dopravní techniky považovali Britové za nutné zlo. Dunkerkský zázrak je dodnes součástí britského národního povědomí. Velké Británii v kritické době umožnil vybudovat nové, akceschopné pozemní jednotky z mužů, jež za pomoci Královského námořnictva a velkého počtu civilních lodí v poslední chvíli unikli z pasti, kterou jim nacisté připravovali. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Německý psychopat Hitler udělal ve válce tři chyby. Dunkerk , pak bombardování v Británii civilních cílů místo průmyslových, čímž by dostal zemi a kolena a pak to letní oblečení německých vojáků v první zimě v Rusku. Tento dokument na spád vyprávění i když je stručnější a rychle uteče. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Podarilo sa mi byť prvým s komentárom. Nemci dobyli Dunkerk a spustili operáciu Fall Rot – útok na juh. Po 46 dňoch Francúzsko definitívne kapitulovalo 25. júna 1940. Nasledovala bitka o Britániu. Našťastie jadro britskej armády – najskúsenejší vojaci, trénovaní profesionáli – ostalo takmer nedotknuté. Výzbroj a výstroj dokázali Briti rýchle doplniť, ak by však boli prišli o túto armádu, je veľmi otázne, či by si mohli dovoliť vôbec pokračovať vo vojne. Svojím spôsobom tak evakuácia z Dunkerk zachránila Spojencom vojnu. Ale vojny sa nevyhrávajú evakuáciami. Aj keď operácia Dynamo bola určitým spôsobom úspechom, stále išlo o porážku. Veď stav spojeneckých vojsk bol katastrofálny a Briti prišli o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov a Francúzi mimo padlých aj o 40 tisíc ktorí skončili v nemeckom zajatí. Ako vždy Angličania majú aj v tomto filme tendenciu zvyšovať svoje zásluhy britskej armády a prehliadať zásluhy iných. K otázke britského generála (od roku 1944 už maršala) Montgomeryho som sa už niekoľkokrát vyjadroval a za všetko svedčia jeho spackané operácie Goodwood, Cobra, Market Garden ale aj Overlord a ďalšie. Film nám nepovedal absolútne nič nové. ()

Reklama

Reklama