Reklama

Reklama

Občan Nobel

(festivalový název)
Švýcarsko, 2020, 86 min

Obsahy(1)

Nobelova cena s sebou přináší prestiž a zájem veřejnosti. S velkou pozorností ale přichází i velká společenská odpovědnost. Jak produktivně zužitkovat popularitu a být své společnosti dobrým „občanem Nobelem“? Tuto otázku si ve věku 78 let klade švýcarský biofyzik Jacques Dubochet. Roku 2017 získal Nobelovu cenu za chemii a nejen na své alma mater v Lausanne se stal vědeckou obdobou rockových hvězd. První polovina filmu sleduje stárnoucího vědce, který přemítá, jak popularity využít k vedení společnosti správným směrem. Ve druhé polovině najde novou životní cestu v environmentálním aktivismu a ukazuje, jaký vliv může mít starší člověk na mladou generaci, když má přesvědčení a dostatek elánu. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Příběh takového milého dědečka hříbečka, který je jen náhodou nositelem Nobelovy ceny. Jsem docela ráda, že se dokument nezabýval vysvětlováním té vitrifikace a kryoelektronové mikroskopie, protože bych to stejně nepochopila. Naopak se zabýval tím, jak se takový "dědeček klimatu" vyrovnává s nově získanou popularitou, jak to ovlivnilo jeho rodinu a poté zobrazuje, jak se rozhodne využít získané popularity ve prospěch něčeho zásadního a aktuálního. Jeho hlavní boj je tedy enviromentální aktivismus a zároveň podpora migrantů. Bylo hodně fajn vidět, jak se děda pohybuje mezi generací dvacetiletých a chodí s nima na protesty apod. Jak se aktivně podílí na politice jeho města, jak chodí s peticemi atd. Bavil mě hlavně svým humorem, např. když si s nim někdo chtěl dělat selfie atd.. tak jeho reakce "Nechápu, jaký je smysl té fotky, ale pojďme na to." :D Řekl, ale i pár dobrých myšlenek, stručně jasné... "Lidé jsou jen pytle vody." Novináři jsou zesilovači toho, co se děje, otázka je, jak s tím novináři naloží. No a topková hláška na závěr. "Konec světa už začal." ()

Reklama

Galerie (11)

Související novinky

56. ročník Academia Film Olomouc je tu!

56. ročník Academia Film Olomouc je tu!

27.04.2021

Festival Academia Film Olomouc se po loňském posunu na podzim vrací do svého klasického termínu na přelomu dubna a května. Na platformě watchandknow.cz tak budou mít nadšenci do filmu a vědy… (více)

Reklama

Reklama