Reklama

Reklama

Hongkongské okamžiky

(festivalový název)
  • angličtina Hong Kong Moments
Trailer
Hongkong / Německo, 2020, 90 min

Režie:

Bing Zhou
(další profese)

Obsahy(1)

Od června do listopadu 2019 natáčel uznávaný čínský režisér Zhou Bing protesty obyvatel Hongkongu proti extradičnímu zákonu a svůj film pojal jako monumentální pohled na historicky přelomový okamžik dosud „svobodného“ Hongkongu. Díky použití různých dokumentárních materiálů z protestů a četných záběrů z dronů se mu podařilo vytvořit profesionálně kvalitní a střihově dobře zkomponovanou mozaiku názorů sedmi různých lidí, které navzdory tomu, že jejich subjektivní pravdy mohou rozmělňovat podstatu boje proti diktatuře z ČLR, ukazují význam tohoto urputného a pro demokraty (dočasně) vítězného boje. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nečekaně vyklidněný dokument, ani ne tolik o událostech okolo demonstrací, jako spíše o pár lidech z mnoha, kteří se na to koukají ze svého pohledu ve svém osobním prostředí. Nedalo mi to, v průběhu jsem si s internetem při online sledování díky Jihlavskému festivalu připomněl, co se všechno v Hong Kongu za posledních dvacet let dělo a to tempo s hudbou na mě začalo působit najednou až dojímavě. Nejde o dokument dramatizující už tak dramatické události, jako spíše dokumentování momentů (viz název), které zachytily emoci a prolétnuvší osobní chvilky a dojmy v jednom přehuštěném prodemokratickém ekonomickém centru žehrající na systém "dvojí Číny" v roce 2019. Připomnělo mi to rozhovor s recepční v jednom Barcelonském hotelu, když jsem se ptal na průběh demonstrací za samostatnost. "To bylo více v centru, tady se nás to moc netýkalo, ale víme o tom." Asi deset zastávek autobusem od centra, dojít se dalo i pěšky... ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Za mě nesmírně silný dokument, který mě z dokumentů festivalu Jihlava nejvíce oslovil. Mám několik známých z Hong Kongu, takže to pro mě bylo do jisté míry osobní. Protesty, které se odehrály v roce 2019 zasáhly určitým způsobem každého obyvatele HK a nikdo k nim nezůstal lhostejný. Ačkoliv většina protestujícíchje prodemokratická, existuje mnoho názorů na to, jak by měl HK bez záštity Číny vypadat. To se povedlo dokumentu výborně zachytit. Co osoba, to jiné názory, ale ve finále se na jednom shodnou: chtějí co nejlepší budoucnost pro Hong Kong a věří v sílu a pospolitost jeho obyvatelstva. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama