Reklama

Reklama

Melounová žena

(festivalový název)
  • USA The Watermelon Woman (více)

Obsahy(1)

Cheryl pracuje ve videopůjčovně, přivydělává si natáčením svateb, odolává dohazovačským pokusům kamarádky a kolegyně Tamary a zmítá se v touze natočit senzační dokument o svém idolu – Melounové ženě. Tak je v titulcích němých hollywoodských filmů o černoších uváděna bezejmenná krásná herečka. Rešerše odhalí, že herečka zřejmě měla vztah se svou bílou režisérkou. Díky práci ve videopůjčovně se Cheryl seznámí s krásnou Dianou (Guinevere Turner), která je nejen bohatá, ale také bílá. (Mezipatra)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Režisérka Cheryl Dunyeová, narozená v Liberii, dostala nápad na natočení tohoto filmu, když se snažila zmapovat historii afroamerických hereček a filmařek v Hollywoodu. Zjistila při tom, jakým způsobem se z rasistických a homofobních důvodů soustavně „zneviditelňovaly“ celé generace jejích předchůdkyň. Jak sama říká: „Někdy musíme vlastní historii vytvořit.“ Dokument o dokumentu Melounová žena je jejím celovečerním debutem, natočeným za pouhých 300 tisíc dolarů. Mísí v něm fakta a fikci. Fiktivní postavy, jejichž životní osudy se snaží protagonistka v podání samotné režisérky vypátrat, aby o nich mohla natočit film, jsou inspirovány skutečnými filmovými osobnostmi. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film Melounová žena zůstává stále poněkud pozapomenutý, ačkoliv se v lesbických kruzích stal kultovní záležitostí. Vzpomínaný je ale mimo jiné i kvůli kontroverzi, kterou v době svého uvedení způsobil, a to zejména v republikánských politických kruzích, kde jej mnozí označovali za pornografický. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama