Reklama

Reklama

Země imigrantů

(seriál)
  • USA Immigration Nation
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

V dokumentárním seriálu, který pracuje s unikátními materiály Imigrační a celní služby, poznáte život dnešních imigrantů v USA a jejich pohnuté osudy. (Netflix)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

Země imigrantů (2020) 

Americká administrativa a vládní úředníci marně tlačili na Netflix a autory, aby některé scény vystříhali a premiéru odložili po prezidentských volbách. Ožehavost záběrů je zřejmá hned v prvním dílu. Imigrační agenti uprostřed noci vstupují do bytů bez soudního příkazu , tedy bez oprávnění něco takového udělat. Využívají strachu a neznalosti lidí. Je to celostátní operace Keep Safe, která byla spuštěná na začátku roku 2018. Záběry tvůrci usazují do širších souvislostí, které umožňují i nezasvěcenému divákovi, aby se ve složitém problému zorientoval. Historicky se od roku 2003, kdy tyto postupy zavedl již v 90. letech prezident Clinton se rozrostl počet členů imigrační policie o deset tisíc osob a počet deportací bez soudního zřízení se zdvojnásobil. Po teroristických útocích z 11. září 2001 opatření zpřísňoval prezident Georgem W. Bushem. V USA je celá desetiletí problém malé porodnosti a postupného vymírání původních bílých obyvatel (samozřejmě před nimi zde byli ještě indiáni, kteří migraci bílých osudově podcenili) . Standardem pro bílou středostavovskou rodinu bylo jedno dítě. Proto se nyní staly menšinou a kvůli pocitu a zděšení, že jejich protestantské hodnoty a kulturní zvyky jsou diskriminovány, volili prezidenta Donalda Trumpa. Americe reálně hrozí, že se tam nastěhuje půl Afriky a Arábie. Trump jde ještě dál a požaduje vyhoštění všech ilegálních přistěhovalců, ne jen těch, kteří se dopustili závažných trestných činů, jak tomu bylo dosud. Dokument, který má šest dílů ukazuje, jak zavedení politiky nulové tolerance dopadá na životy nelegálních přistěhovalců a jejich rodin, zaměstnanců imigrační služby i pracovníků neziskových organizací, kteří se přistěhovalcům snaží zajistit důstojné zacházení. ()

Zasévání strachu (2020) (E01) 

Režisérské duo natáčelo tři roky. Postupně v New Yorku, kde začíná tento díl, v Severní Karolíně a Arizoně. Navštívili detenční a vyhošťovací centra a přistěhovalecké domácnosti. Také točili na obou stranách přísně střežených americko-mexických hranic. Zde se občas snaží vydírat emocemi. Dnes už víme, že zeď zde stojí, i když ji jak Trup sliboval ve svém předvolebním programu, mexický prezident nezaplatil. Tvůrci ukazují komplexnost problému migrantů, ale možná se vzato obyčejným selským rozumem Trump se jen pokusil o to, aby Amerika za 50 let nevypadala jako druhá Zambie zkřížená s Mexikem. ()

Zůstat ostražitý (2020) (E02) 

Tento díl popisuje psychické trauma rodičů několik měsíců oddělených od svých potomků. Tvůrci dokumentové série naslouchají stejně pozorně oběma stranám - pronásledovaným i pronásledujícím. Celá desetiletí byli migranti v demograficky vymírajících USA neoficiálně vítáni , protože vykonávali práci, kterou by za stejné peníze nikdo nedělal. Musel jsem se při laciném vydírání srdceryvnými scénami s dětmi a výroků jako "Kde jsou ti hodní Američané?" ptát, kde je vyváženost, když se mi snaží hrát autor na city? Na dokumenty se snažím dívat pro jejich informační hodnotu, abych si mohl udělat vlastní názor. ()

Prevence zastrašováním (2020) (E06) 

Dopad nefunkčního systému na soudržnost rodin je nit, která se táhla celým seriálem. Tvůrce v tomto dílu říká, že podobně v odlidštěném systému typu "každý dělá jen svou práci" uvažovali nacisté. To je ve stejném duchu, jak máme v Evropě, kdy každý kdo něco namítne proti přílivu běženců z Afriky je rasista a xenofob. ()

Reklama

Reklama