Reklama

Reklama

Černý kluci

(festivalový název)
  • USA Black Boys

Obsahy(1)

Jak se v USA vyrůstá a žije chlapcům, mladíkům a mužům černé pleti? Mnohohlasá výpověď si „zevnitř“ osahává mantinely rasových předsudků a dodává srozumitelný kontext pro působení hnutí Black Lives Matter. Nemalá část černošských chlapců vyrůstá bez otce, v prostředí chudoby a stigmatizace, jež jim odmala brání v rozletu. Když dospějí, končí proti bělochům třikrát častěji za mřížemi nebo jako oběti policejní střelby. I jejich děti pak vyrůstají bez otce a bludný kruh se uzavírá. Velkou vinu na něm nesou předsudky, jež prostupují klíčovými institucemi, školkami a školami počínaje. Snímek zkušenost s těmito institucemi plasticky vykresluje a formou osobních zpovědí i fundovaných komentářů dává hlas široké škále těch, kdo znají předsudky z první ruky — od vrcholových sportovců přes pedagogy a studenty až po rodiče a děti, které se tento začarovaný kruh pokoušejí prorazit. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

lajka.sabaka 

všechny recenze uživatele

Silný! Jenom americký až na vrchol WTC. Úspěch, úspěch, dokážeš to, budeš nejlepší, všichni černoši budou právníci,... Jenže to se nikdy nestane. V systému, kterej uctívá úspěch, může bejt vítězem jenom jeden. A všichni ostatní musej bejt ty poražený. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Occupy whitness Nejzákeřnější formou rasismu je, když věříš tomu, co se o tobě povídá. V každé životní situaci musíme myslet na to, že jsme černí. Už mě to unavuje. Everything is political, when you’re black.   Hodně lidí má pocit, že když si tyhle věci přiznají, přiznali by taky vlastní vinu. Ale neudělali nic špatně. Špatné je to, pokud ty věcí přehlížíte.   I don’t need you to save me Just say you believe ()

Reklama

Reklama

Reklama