Reklama

Reklama

Tatra kolem světa 2

(seriál)
Česko, (2020–2023), 12 h 51 min (Minutáž: 30–50 min)

Hrají:

Pavel Soukup (vypravěč)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Mezi hlavní hity podzimu bude patřit oblíbená česká tvorba v podobě novinkového cestovatelského seriálu Tatra kolem světa 2 (TKS2). Expedice si klade za cíl navázat na původní expedici z let 1987–1990, a vzdát jí tak poctu a oživit její tehdejší velikost. Plánovaná trasa by měla vést přes Střední a Východní Asii, projet Jižní, Střední i Severní Amerikou a přes celý africký kontinent zpět do ČR. Celkem je v plánu ujet během tří let více než 250 000 km a navštívit na 70 zemí světa. Expedice je koncipovaná jako otevřená, tj. na palubu se může během jejích tří let trvání přidat prakticky kdokoli. Mimo dočasné členy týmu pojedou i členové stálí – především jeden ze zakladatelů TKS2, Marek Havlíček. A že to bude výprava zajímavá, o tom svědčí i nutnost překonávat překážky spojené s aktuální situací kolem koronaviru. Plány výpravy se totiž kvůli celosvětové situaci spojené s covid-19 změnily. Bylo nutné pozměnit itinerář cesty a přizpůsobit se aktuálnímu dění jak ve světě, tak i v Česku. Tým na cestě se postavil čelem k omezení pohybu a zavírání hranic, a díky tomu se chod výpravy nepřerušil a expedice může pokračovat dál. Jak se říká, že „vše zlé je pro něco dobré“, našim cestovatelům koronavirová pandemie přinesla jedinečnou příležitost navštívit běžně přelidněné památky zcela samostatně. I díky tomu vznikly unikátní materiály pro seriál. Tatra kolem světa 2 je skutečná expedice, která si aktivně hledá další možnosti, jak poznávat a jak dostát všem závazkům, které veřejnosti dala. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (13)

Epizoda 2 (2020) (S01E02) 

Byl jsem v Turecku týden v březnu v dvoumilionové turecké Adaně, když vypukla pandemie koronaviru, tedy ve stejné době jako byl točen tento díl. Pobyt jsem si nezkrátil a vrátil se zpět posledním letadlem. Kamarádky z Gruzie museli letět domu přes Petrohrad. Oceňuji statečnost těch členů výpravy, kteří zůstali a zároveň chápu ty, kteří odjeli, protože pak už do Česka nelítala měsíce žádná letadla. Panika Turků je v díle pěkně popsána. V zemi byly první případy a cizinci byli ti, kterých se místní báli. Mě třeba vůbec nepustili do klubu na koncert. Ale za vytrvalosti zbylí členové pořídili velmi pěkné záběry hor. ()

Epizoda 3 (2020) (S01E03) 

Díl není obrazově špatný ani zapadlé lokality. Když jsem měsíc před natočením tohoto dílu opouštěl Turecko, také na nás děti pokřikovali "korona", protože jim do země první případy Čínského moru zanesli cizinci a vypukla panika. ()

Epizoda 4 (2020) (S01E04) 

V březnu jsem odlétal z Turecka posledním pandemickým letadlem linkou Turkish airlines, Turci velmi panikařili a byl jsem zvědavý jak zápasí s Čínským morem dále. Prvních deset minut mi připadalo jako kdybych posadil babičku do zájezdového autobusu Praha - Benátky a řekl jí, ať udělá pár záběru z autobusu z dálnice a něco na pumpě. Pak se posádka vydala na osm hodin na turecký venkov s úzkými silničkami, ale opět nebylo nic vidět, protože posádka byla líná vylézt na nějakou vyvýšeninu. K scéně kdy diváci zírají na pumpě na zasunutou hadici do automobilu nakonec skutečně došlo. To jen potvrzuje, že od motoristů nelze čekat nějaký kvalitní dokument, byť se kus cesty k vodopádu statečně prodírali po cyklostezce. Se zaměnitelnýma postavami jsem se za celý díl nedokázal sžít.. ve vzduchu je taková atmosféra špatné nálady, možná kvůli strachu z nákazy. Přírodní rezervace Sarikum se mi líbila. Leží přímo u Černého moře, kde se nachází rozhledna, ale opět žádný záběr. Posledních deset minut konečně začalo připomínat cestopisný dokument včetně zlepšené práce kamery. ()

Epizoda 5 (2020) (S01E05) 

Nejsem příznivec obrážení a focení se na hlavních turistických atrakcích. Když jsem byl třeba pět dní v Paříži, vůbec jsem neviděl Eifelovou věž. Protože tento díl o tureckých celkem pěkných zapadákovech oceňuji. ()

Epizoda 6 (2020) (S01E06) 

Lepší je neopravovat a chodit pěšky, nebo jezdit po takovýchto lokálních pustinách na kole či koloběžce. ()

Epizoda 10 (2020) (S01E10) 

Tento díl se velmi vydařil. ()

Epizoda 1 (2023) (S02E01) 

Výjezd se nezáživně připravuje polovinu filmového času. Druhou se vyprošťuje zapadlé auto.  S takovouto partou bych nikam nejel. Škoda, že nemají na filmování krajiny dron. Jediné plus je všudypřítomné slunce. ()

Epizoda 4 (2023) (S02E04) 

Hodně nápadně je kvůli populačnímu boomu všude samí teenageři a děti. Dokument je v archivu televize Prima Zoom. ()

Epizoda 5 (2023) (S02E05) 

Po dvou a půl minutovém čekání, než to začne se to slibně rozjede návštěvou národního parku po turisticky nefrekventovaných cestách. Ale pak je filmový čas promrhán vyprošťováním nějakýho posranýho auta. V takové situaci bych si obstaral kolo a motoposádku opustil. Záběry megavodopádu jsou působivé , stejně tak návštěva komunitního centra založeného Češkou. Úsměvná jsou ještě přeživší poslední africká zvířata u jezera, která se za peníze předvádí turistům. ()

Epizoda 6 (2023) (S02E06) 

Dva národní parky a zajímavé návštěvy  a postřehy. To že jsou černoši rasisté vím už dávno. ()

Epizoda 8 (2023) (S02E08) 

Krásné vyhlídky. Ta muzikoterapie vypada dost punkově. ()

Epizoda 9 (2023) (S02E09) 

Krajina z vyhlidkoveho letu vypada jako australska bus (tam tomu rikaji oblast krovi). Zajimalo by me, jestli zde driv byly lesy jako v Australii, nebo jde o prirozene bezlesi. A narodni park na dne vyschleho jezera v Botswane vypada jako mesicni krajina. Typicka mistni vesnice se zahadou co jedi vypada zajimave. "Zrejme tu asi jen cely den sedi a koukaji" rika trefne cestovatel. ()

Epizoda 10 (2023) (S02E10) 

Převládají polopuštní a pouštní krajiny. Více zvířat jsem viděl v ledničce než na africkém safary. ()

Reklama

Reklama