foto

Radoslav Brzobohatý

  • nar. 13.9.1932
    Vrútky, Československo
  • zem. 12.9.2012 (79 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Na gymnáziu ve Valašském Meziříčí a na "učňáku" v Krnově hrál v kapelách, v obou městech vystupoval s ochotnickým kroužkem. Od r. 1950 studoval v Praze na DAMU herectví, po absolutoriu nastoupil r. 1955 do MD v Kolíně. Odtud odešel za režisérem Lubošem Poživilem do Mostu - zde množství rolí vážného (Macbeth, Janošík) i komického typu (Kosťa Galuškin ze hry V. Katajeva Ztřeštěná neděle). Následovala Olomouc, Příbram, Praha - Divadlo S.K. Neumanna v Libni. Zde výtečná spolupráce s režisérem Václavem Lohniským. Z hlavních rolí např. Krysař v Burianově a Dykově Krysařovi (režie Evžen Němec, 1966).

V Divadle na Vinohradech v angažmá od roku 1967-1999. Koncem šedesátých let hlavní role - např. Oldřich v Hrubínově hře Oldřich a Božena (1968, r. Jaroslav Dudek), Ambrož ve hře Františka Pavlíčka podle K. Čapka Život a dílo skladatele Foltýna (r. F. Pavlíček, 1969), Faust v Goethově dramatu (r. Luboš Pistorius, 1970). V té době důležité role televizní - F. L. Věk, stejnojmenný seriál podle Jiráskova románu (r. František Filip, 1970) a filmové - František ve filmu Všichni dobří rodáci (r. Vojtěch Jasný, 1968), Ludvík v tehdy zakázaném Procházkově a Kachyňově filmu Ucho.

Měl to štěstí, že pro něho psali role nejlepší autoři své doby. Tak tomu bylo např. v Hubačově Královi krysovi (r. Jiří Dalík, 1974), kde hrál Marlowa. Nezapomenutelný je jeho Martin Eden v televizní inscenaci Londonova románu. Poslední dobou spolupracuje s různými divadly - v MD v Mladé Boleslavi vytvořil Eddiho v Millerově Pohledu z Mostu (r. Ladislav Vymětal, 1998) a v HD Karlín senátora Troubela v broadwayském muzikálu Klec bláznů (r. Rupert Dubský, 1998), ministra Mášu v českém muzikálu Anděl s ďáblem v těle (r. Václav Matějka, 1998), titulní roli v muzikálu (Řek) Zorba (r. Petr Novotný, 1999).

Zdroj: Hudební divadlo Karlín

Herecká filmografie

Filmy

2012 Dvanáct měsíčků (TV film)
Setkání s hvězdou: Dagmar Havlová (TV film)
Vrásky z lásky
2011 Bastardi 2
2010 Legenda o létajícím Cypriánovi
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2008 BrainStorm (TV film)
Rezoluce 819 (TV film)
Sněženky a machři po 25 letech
2007 Návrat čápů
2005 Černá karta (TV film)
Podvraťáci (TV film)
2004 Príchod do lyrickej krajiny (studentský film)
Prsten krále řeky (TV film)
Zůstane to mezi námi
2003 Bloodlines
2001 Chytit vítr (TV film)
Z pekla štěstí 2
1999 Návrat ztraceného ráje
O princezně z Rimini (TV film)
Ortel (TV film)
Z pekla štěstí
1998 Genij vlasti (TV film)
Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
1997 Liščí doupě (TV film)
Nejasná zpráva o konci světa
1996 Konto separato
Periferie (TV film)
Pohádka o nejšťastnějším království (TV film)
1995 Cesta peklem
Má je pomsta
Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Prosté krutosti (TV film)
V erbu lvice
Winterreise, Die (TV film)
1993 Sedmero krkavců (TV film)
1992 Noc pastýřů (TV film)
1991 Klauni a vlastenci (TV film)
Šťastlivec Sulla (TV film)
Wolfgang A. Mozart
1990 Dětinské hry dospělých (TV film)
Chybná diagnóza (TV film)
Křížová vazba
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1989 Dědeček je lepší než pes (TV film)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Rubín má barvu krve (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Anděl svádí ďábla
Bronzová spirála (TV film)
Kverulantka (TV film)
Moudrý táta (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Prokletí domu Hajnů
Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb Zpronevěra (TV film)
1987 Básník (TV film)
Domek (TV film)
Koncert (TV film)
Muž s maskou (TV film)
O houslích krále snů (TV film)
Pád rodu Votických (TV film)
Svět nic neví
1986 Dva na koni, jeden na oslu
Španělská paradentóza (TV film)
Zkrocení zlého muže
1985 Jestli jednou odejdu (TV film)
Skalpel, prosím
Zastihla mě noc
1984 Jestřábí věž (TV film)
Komediant
Nejdelší návrat (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Rubikova kostka (TV film)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Oblouk světla (TV film)
Putování Jana Amose
Tři mušketýři (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Čtverec mizení (TV film)
Hořká vůně léta (TV film)
Jehla (TV film)
Schůzka se stíny
Sněženky a machři
Tři cesty k domovu (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
Tušenie
Zelená je tráva (TV film)
1981 Noční jezdci
Štědrý den bratří Mánesů (TV film)
1980 Hra o královnu
Romaneto
Temné slunce
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Abiturientský večírek (TV film)
Božská Ema
Král Krysa (divadelní záznam)
Modrá planeta
Postavení mimo hru
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Muž s orlem a slepicí
Princ a Večernice
Přitažlivost země (TV film)
1977 Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
Oddechový čas
O moravské zemi
Pyrrhovo víťazstvo (TV film)
Zlatá réva
1976 Běž, ať ti neuteče
Cesta domov (TV film)
Desať percent nádeje
1975 Když Praha povstala (TV film)
Matematika (TV film)
Muži jdou ve tmě (TV film)
Na konci světa
Otevři oči (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
1974 Barunka (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Dlouhá cesta (TV film)
Vlajky na věžích (TV film)
1973 Horolezci (TV film)
Okno ještě svítí (TV film)
Táto už je čas (TV film)
1972 Muž a žena (TV film)
Oáza
Podezření
1971 Kat nepočká (TV film)
Nikdo mi nic nepoví (TV film)
Vím, že jsi vrah...
1970 Bližní na tapetě: Zeď (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Pěnička a Paraplíčko
Ucho
1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Maltézský sokol (TV film)
Maratón
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
Všichni dobří rodáci
Žirafa v okně
1967 Dům ztracených duší
Lucerna (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Dáma na kolejích
Noc bez úsvitu (TV film)
Vrah skrývá tvář
1965 Nikdo se nebude smát
Svatba s podmínkou
Škola hříšníků
7 zabitých
1964 Atentát
Cesta kolem světa za 80 dní (divadelní záznam)
Hvězda zvaná Pelyněk
Místenka bez návratu
Skok do tmy
1963 Čas jeřabin
Král Králů
Lucie
Strach
Táto, přečti to!
Zlaté kapradí
1961 Kohout plaší smrt
Kotrmelec
1960 Bílá spona
Pochodně
1959 Mstitel

TV seriály

2014 Bastardi (TV seriál)
2012 Život je ples (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
Prodloužená (S03E15)
2011 Vyprávěj (TV seriál)
Chmelová brigáda (S03E14)
Osmdesátiny (S03E13)
Burza (S03E12)
další epizody (10)
2010 Vyprávěj (TV seriál)
Charta 77 (S02E15)
Vánoce (S02E14)
Kotva (S02E10)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Bonboniéra (S01E18)
Silvestr (S01E17)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
Panelák (TV seriál)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
Konec pohádky (E10)
Bitva o kopec (E09)
Karlův most (E08)
další epizody (8)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Bouřka (S02E10)
1999 Z pekla štěstí (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Rozpad monarchie (E02)
Láska a ideály (E01)
1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
1995 Nováci (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pomoc, za kopcem je obr (E01)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Intimní záležitost (E01)
Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Dobyvatel (E01)
1991 Štúrovci (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pinkertonova detektivní agentura (S03E01)
1990 Café Meineid (TV seriál)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Carlo se loučí (E03)
Nabídka k sňatku (E02)
Návrat (E01)
Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Prekliaty rod (E02)
Alžbeta Castiglione (E01)
Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
1985 Černá země (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Augustové dni (E05)
další epizody (6)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Špalek (E12)
Podmínka (E11)
další epizody (5)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Wallenstein (TV seriál)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Konec velké šance (S02E04)
Kleště (S02E02)
Křížová cesta (S02E01)
1975 Nebezpečí smyku (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
Hon na lišku (S01E05)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (7)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (4)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál) - vyp.
Epizoda 9 (E09) - vyp.
Epizoda 8 (E08) - vyp.
Epizoda 7 (E07) - vyp.
další epizody (9)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Turecké náušnice (E09)

Dokumentární

2013 Tělo slovem... (TV film)
2012 Film o filmu Vrásky z lásky (TV film)
Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
Tajemství Waldemara Matušky (TV film)
2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
Inventura Febia (TV seriál)
Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý (E18)
2010 Ležáky 42 - vyp.
Neobyčejné životy: Vladimír Brabec (TV film)
2009 Ilínek (TV film)
Magické hory (TV seriál)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Radoslav Brzobohatý (TV film)
2008 Film o filmu: Sněženky a machři po 25 letech (TV film)
Kopec plný kouzel (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
2006 Film o filmu: Atentát (TV film)
2005 Pátrání po Ester
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2003 Jári (TV film)
Mapa míst svatých a klatých (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
2002 Předčasná úmrtí: Lásko prokletá (TV film) - vyp.
Tichý muž (TV film)
1998 Kázání rybám (TV seriál)
1995 Film o filmu: Cesta peklem (TV film)
1991 Ciao, Italia!
1985 Film o filme. 1/1985

TV pořady

2012 TýTý 2011 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Autoškola národa (TV pořad)
Což takhle dát si Janžurku! (TV pořad)
Silvestr až do dna aneb s Čmaňou půlnoc nepropásnete (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Na dobré hodince v Lanžhotské rodince (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Miss desetiletí (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Gala Borisa Filana (TV pořad)
Televizní noviny (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1988 Felixír (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace