Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Zakázaný Bůh na příbězích a v kontextu ukazuje dějiny katolické církve v Československu v letech 1945–1989. (Česká televize)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (7)

Tovarišč pop (2021) (E05) 

Velmi dobrý díl, který přibližuje významnou osobnost komunisticky tolerovaného směru katolické církve reprezentované knězem Josefem Plojharem, který se dokonce stal nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v československé i české politice. Promluví několik významných českých historiků, uvidíme spoustu autentických záběrů a zazní spousta velmi zajímavých informací z historie československé církve. ()

Tady bude kostel, soudruzi (2021) (E07) 

Díl, který míchá dějiny 2, vatikánského koncilu se stavbou kostela v Senetářově. No nepřišlo mi to moc podařené. Místo toho, aby třeba nechali liturga Františka Kunetku vysvětlit, jak souvisí stavba kostela s 2. vatikánským koncilem a jeho závěry, tak se neustále představují dějiny druhého vatikánu (ok, zajímavé) a stavba nového kostela (to už tak zajímavé není). Jen okrajem je zmíněno, jak to bylo s biskupy v Československu - někteří byli v izolaci, někteří ve vězení, někteří měli povoleno působit. Tohle by bylo asi zajímavější téma než kostel z roku 1971. Díl, který mi nic zásadního nesdělil. ()

Skrytá církev Koinotes (2021) (E09) 

Docela zajímavý díl, který přináší svědectví dvou žen - jedna byla dlouho zavřená pro své vyznání, druhá byla v "podzemní" církvi vysvěcena na kněze, ale po revoluce podepsala dopis, že své kněžství nebude vykonávat. Díl, který klade zajímavé otázky i pro dnešní teology - proč nedošlo k vypořádání se s podzemní církví, dali se tito "neoficiálně" vysvěcení lidé zapojit do církve, dalo se využít jejich zkušeností s komunismem i po revoluci? Dobrý díl pro starší i mladší generaci. ()

Věří tak, jak mu věří strana (2021) (E10) 

Konečně díl, jehož archiv mi aspoň trochu něco říká, protože se setkáme s Janem Pavlem II. a jeho návštěvou na Svatém Kopečku, kde jsem sám v patnácti letech byl. Ale to bylo jen na chvilku, většinu času se věnujeme organizaci Pacem in terris, která sdružovala duchovní poplatné době a režimu. Výborné komentáře přidají historikové Jaroslav Šebek a Jiří Hanuš. Poučný díl. ()

Macocha - podivná smrt Pavla Švandy (2021) (E11) 

Příběh Pavla Švandy jsem neznal, takže určitě zajímavé. Zpracování je ale tak obšírné, že mi v dokumentu ten příběh tak nějak utekl. Slušný díl. ()

Velehrad 1985, bod zlomu (2021) (E12) 

Pro mne, Hradišťáka a skoro souseda Velehradu, je tohle důležitý dokument, protože přibližuje jednu z nejdůležitějších událostí pozdní komunistické doby. Velmi poučné pro všechny věřící, Moraváky obzvlášť. ()

Generál bez vojska (2021) (E13) 

Logický závěr seriálu - český biskup a kardinál František Tomášek balancuje mezi komunistickou mocí a českou katolickou církví, snaží se zároveň dodržovat politiku Vatikánu a zachovat si svou důstojnost. Převrat v roce 1989 ovšem ukázal, že byl i ve stáří silnou osobností a dokázal vše ukočírovat tak, jak si to jeho předchůdce kardinál Beran jistě představoval. Závěr seriálu přináší pár komentářů historičky Jitky Jonové, kterou osobně znám ze svých studií teologie na CMTF UP v Olomouci a tímto ji moc a moc zdravím. Dobrý závěr seriálu, který jako katolík velmi oceňuji a díky ČT za jeho výrobu. ()

Reklama

Reklama