Reklama

Reklama

Zakázaný Bůh


Tovarišč pop (E05)

(epizoda)
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Jan Březina

Obsahy(1)

Josef Plojhar – kněz, lidovecký politik a ministr zdravotnictví se má stát podle režimu mluvčím církve místo internovaných biskupů... KSČ ve svém boji s katolickou církví postupovala podle sovětského vzoru. Ale na rozdíl od ruské pravoslavné církve měla katolická církev své centrum ve Vatikánu a tento mezinárodní rozměr znemožňoval její snadné ovládnutí. KSČ se proto pokusila zničit tu část církve, která se proti její politice postavila nebo přinejmenším nechtěla na této politice spolupracovat, a z té části církve, která byla ochotna na spolupráci přikývnout, chtěla vytvořit jakousi domácí církev. I z tohoto důvodu režim inicioval vznik organizace kněží nazvané Mírové hnutí katolického duchovenstva. Symbolem kolaborace s režimem se pak stal katolický kněz a lidovecký poslanec Josef Plojhar. Plojhar vystupoval před 2. světovou válkou jako český vlastenec, za války byl vězněn v koncentračních táborech a po válce i z těchto důvodů jeho politická kariéra stoupala. Plojhar se ale na rozdíl od kardinála Berana postavil na stranu nového režimu. Josef Beran Plojharovi nařídil, aby nekandidoval a vzdal se svých politických funkcí, ale Plojhar Berana neposlechl a poslancem byl až do roku 1960. Od února 1948 až do roku 1968 byl navíc ministrem zdravotnictví. Klasickou komunistickou strategií pro získávání kolaborantů bylo hledat jejich slabá místa a s nimi je vydírat. StB tak shromažďovala citlivé informace o kněžích, a ty se pak snažila získat pro spolupráci nebo pro vstup do Mírového hnutí katolického duchovenstva. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O J.Plojharovi se traduje, že dokázal na oficiálních režimních akcích za účasti sovětských hostů "přepít" i alkoholem impregnované sovětské maršály, zkušené veterány z fronty, zvyklé na válečnou samohonku...  .Příznačné je, že se J.P. upil k smrti na sovětské ambasádě v době oslav VŘSR=výročí bolševického puče v Rusku 1917. ///Vedle kapitulního vikáře pražské arcidiecéze Stehlíka, kterého měla StB v hrsti kvůli jeho homosexualitě např. J.Dechet, kapitulní vikář jedné ze slovenských diecézí. Toho měli pod palcem zase díky tomu, že měl milenku a s ní dvě(nebo tři, už nevím přesně) nemanželské děti .....  . ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrý díl, který přibližuje významnou osobnost komunisticky tolerovaného směru katolické církve reprezentované knězem Josefem Plojharem, který se dokonce stal nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v československé i české politice. Promluví několik významných českých historiků, uvidíme spoustu autentických záběrů a zazní spousta velmi zajímavých informací z historie československé církve. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle zpracovaný díl, který ukazuje postavu Plojhara nejspíš tak, jaká byla. Žádný černobílý nátěr, ale složitost osobnosti jako celku. A návrat k formátu z prvních dílů výborný. Snad to byl u Zahradníčka úlet. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama