Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
EIGASAI 2016 zaútočí na chuťové buňky

EIGASAI 2016 zaútočí na chuťové buňky

04.02.2016

9. ročník festivalu japonského filmu a kultury, jehož pražská část proběhne ve dnech 4. - 10. února 2016 v kině Lucerna a přilehlých prostorách, nese podtitul "festival k sežrání" - to proto, že letošním tématem bude vztah Japonců k jídlu a všemu, co s ním souvisí. Návštěvníci se budou moci sami přesvědčit, jak nosné téma to v japonské kultuře je. Organizátoři připravili kolekci snímků mnoha různých žánrů - nejvýrazněji jsou zastoupeny komedie a umělecké dokumenty, nebudou ale chybět ani snímky pro dětské publikum, anime či exkluzivní bonusy, včetně slavného snímku Kurosawovy sny.

 

V dramaturgii letošního ročníku zaujímají mimořádnou pozici umělecké dokumenty. "Já osobně považuji snímek Esence Japonska za jeden z největších skvostů letošního festivalu. Jeho sledování je opravdovým svátkem pro každého, kdo má slabost pro japonskou kuchyni a tradiční kulturu. Když hledíte na objevné makro záběry či časosběrný záznam, přímo na jazyku s neuvěřitelnou přesvědčivostí cítíte, z jakých pramenů se rodí japonská duše", uvádí programový ředitel festivalu Robin Šóen Heřman. Zcela mimořádně zařadil festival do svého programu projekci snímku Kurosawovy sny, symbolické filmové závěti nejslavnějšího klasika novodobého japonského filmu. Film uvádíme jako poctu nedávno zesnulé Věně Hrdličkové, první dámě japonského filmu v Čechách.

 

Součástí festivalu bude jako vždy bohatý doprovodný program - letošním specifikem budou komentované ochutnávky, tematicky propojené s jednotlivými filmy (např. sake, sójová omáčka, tradiční cukroví apod.). Nebudou ale samozřejmě chybět ani oblíbené dílny tradičních japonských disciplín pro celou rodinu (v Mramorovém sále Lucerny), vystoupení hráčů na bubny taiko (Wadaiko yosa yosa) či populární frašky kjógen v podání Malého divadla kjógenu - to vše v sobotu 6.2. V neděli 7. 2. proběhne v Mramorovém sále Lucerny otevřené studijní sympozium věnované žánrům manga a anime, na které ve Velkém sále naváže projekce kritiky vysoce ceněného animovaného snímku Asura (Ashura, režie SATŌ Keiichi, 2012) z temných časů japonského středověku. V kavárně Lucerna bude po celou dobu konání festivalu k vidění výstava pozoruhodných fotografií Lubomíra Černoty nazvaná "Krása japonského cukroví". Lubomír Černota byl dvakrát na ročním studijním pobytu v samém srdci tradiční japonské kultury, v ústředí čajové školy Urasenke v Kjótu, a právě zde systematicky mapoval, jak se proměny ročních dob odrážejí v prestižní umělecké disciplíně, jíž tvorba tradičního japonského cukroví nepochybně je. Více na www.eigasai.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

včera Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

24.04.2024

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Reklama

Reklama