Reklama

Reklama

Edmund Chen

Edmund Chen

nar. 04.01.1961 (63 let)
Singapur

Biografie

Navzdory současnému vlastnictví čínského občanství, pochází Edmund Chan ze samotné výspy Malajského poloostrova, z městského státu jihovýchodní Asie, Singapuru. Tam se v prvním kvartálu roku 1961 narodil do rodiny ne zcela zámožné, nicméně starostlivé a sympatizující s jeho nadšením pro film.

Na počátku jeho televizní kariéry stála ve své době dominující televizní společnost Singapore Broadcasting Corporation (SBC). Po úspěšném dokončení nevýrazných seriálových rolí přijal nabídky, které jej dokázaly zviditelnit na požadovanou úroveň jeho hereckého talentu. Televizní série Star Maiden (1987) či Air Force (1987) dosáhly avizovaného úspěchu a Edmundova tvář konečně vyvstala z pomyslného stínu. Následovaly role v sériích When Hearts Touch (1988), Mystery (1988), Turn Of The Tide (1989). Pro Edmunda bylo z určitého pohledu osudné až obsazení v policejním thrilleru Patrol (1989). Během natáčení se seznámil se svojí životní partnerkou a matkou dvojice jeho potomků, Xiang Yun.

Filmového prostředí se Edmund na několik roků vzdal dvojicí snímků Where Got Problem (1999) a Ghostories (1999). Tuto dobu věnoval nejenom své rodině, ale dal prostor také svým dalším aktivitám. Jednou takovou je i propůjčování svého hlasu reklamnímu marketingu. Objevil se v reklamních a sponzorských spotech i takových společností jako jsou Mitsubishi Electric, Chien Chi Tow či KKC Property.

Drobné či větší role v dané době ztvárnil i v několika televizních sériích domovské stanice SBC Immortal Love (1997), The Invincible Squad (2000), Brotherhood (2002) a dalších. Svůj návrat na filmová plátna oslavil sporadickým hongkongským hororovým snímkem The Eye (2002) a dominantním vítězstvím v anketě o desítku tehdy nejpopulárnějších herců jihoasijských končin.

Jako takřka jediný rodilý Singapurec měl Edmund možnost objevit se hned v několika Hollywoodských snímcích: Turn Left, Turn Right (2003), Street Fighter: The Legend Of Chun-Li (2008). Režijní debut si Edmund odbyl v rámci povídkového snímku Echoing Love (2012), který byl promítán na 25. ročníku singapurského mezinárodního filmového festivalu, Singapore International Film Festival.

Ian "Conspi" Maitner

Herec

Reklama

Reklama