foto

Henri Meilhac

  • nar. 21.2.1831
    Paříž, Francie
  • zem. 6.7.1897 (66 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Henri Meilhac, francouzký básník a dvorní libretista Jacquese Offenbacha. Datum narození je sporné. Podle identifikátoru LCCN (Library of Congress Control Number, knihovna amerického kongresu) se narodil 21. února 1831. Stejné datum uvádí encyklopedie Britannica, ročník 1911. Podle jeho přátel i z dochované korespondence je zřejmé, že narozeniny slavil vždy 23. února. Správná odpověď leží v pařížské matrice.

Navštěvoval lyceum Louis-le-Grand (elitní škola v těsném sousedství Sorbonny). Dlouhá léta pracoval jako novinář, byl spolupracovníkem např. Journal pour rire. Roku 1855 napsal dvě divadelní hry, které nebyly úspěšné. Zaznamenaly ale příznivé ohlasy kritiků, kteří vyzdvihli talent dosud neznámého autora. Meilhac debutoval ve 24 letech a jeho počáteční díla se nezachovala. Prvním zachovalým je L'AUTOGRAPHE z roku 1858. S filmem neměl nikdy nic společného, zemřel roku 1897, v době, kdy bratři Lumiérové provozovali v Paříži půjčovnu kinematografů (kamera i promítačka zároveň) a na celé zeměkouli bylo k dispozici asi 12 přístrojů. Přesto z jeho odkazu čerpá film dodnes.

V roce 1864 napsal libreto, kterého se chopil Jacques Offenbach. Výsledkem byla KRÁSNÁ HELENA, později námět pro několik filmů. O dva roky později vzniklo ve spolupráci s Ludovicem Halévym libreto k operetě BARBE-BLEUE, což je francouzký lidový příběh o Modrovousovi. Ve stejném roce vzniká námět pro operetu LA VIE PARISIENNE (zkuste název díla zadat do vyhledávače tohoto fóra). O rok později píše VELKOVÉVODKYNĚ Z GEROLSTEINU (podle tohoto námětu vzniklo asi pět filmů). V období 1868 až 1875 spolupracoval na dalších osmi operách a roku 1875 přichází na svět CARMEN podle novely Prospera Mériméeho. Roku 1884 napsal s Philippem Gillem libreto k opeře MANON (též uváděna jako MANON LESCAUT), která se řadí k nejhranějším kusům francouzké opery. Henri Meilhac byl roku 1888 jmenován členem Francouzké akademie. Pohřben je na pařížském hřbitově Montmartre.

skipi

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 Carmen in 3D - divadelní hra
Netopýr (divadelní záznam) - divadelní hra
2010 Carmen (divadelní záznam) - divadelní hra
2009 Carmen (divadelní záznam) - divadelní hra
2007 Jules Massenet: Manon (divadelní záznam) - divadelní hra
2005 Carmen z Khayelitshe - divadelní hra
2004 Velkovévodkyně z Gerolsteinu (divadelní záznam) - divadelní hra
2002 Carmen (TV film) - divadelní hra
2001 Fledermaus (La chauve-souris), Die (TV film) - divadelní hra
Manon (TV film) - divadelní hra
2000 Belle Hélène, La (divadelní záznam) - divadelní hra
1999 Belle Hélène, La (TV film) - divadelní hra
Carmen (divadelní záznam) - divadelní hra
1998 Carmen - divadelní hra
1997 Carmen (divadelní záznam) - divadelní hra
1991 Vie parisienne, La (TV film) - divadelní hra
1990 Fledermaus, Die (TV film) - divadelní hra
1989 Les brigands (TV film) - divadelní hra
1987 Carmen (TV film) - divadelní hra
1986 Fledermaus, Die (TV film) - divadelní hra
1985 Carmen (TV film) - divadelní hra
Lilla helgonet (TV film) - divadelní hra
1984 Fledermaus, Die (TV film) - divadelní hra
Georges Bizet: Carmen - divadelní hra
1983 Carmen - divadelní hra
Tragédie de Carmen, La - divadelní hra
1981 Netopýr (TV film) - divadelní hra
1979 Letučaja myš (TV film) - divadelní hra
Perichole (divadelní záznam) - divadelní hra
1977 Mamzelle Nitouche (TV film) - divadelní hra
1976 Nebesnyje lastočki - divadelní hra
1974 Schöne Helena, Die - divadelní hra
1972 Fledermaus, Die - divadelní hra
Play mam'zelle Nitouche (TV film) - divadelní hra
1969 Mamsell Nitouche (TV film) - divadelní hra
Nebáncsvirág (TV film) - divadelní hra
1967 Carmen - divadelní hra
Sköna Helena (TV film) - divadelní hra
1963 Frøken Nitouche - divadelní hra
Lepakko (TV film) - divadelní hra
Mamselle Nitouche (TV film) - divadelní hra
1962 Die Fledermaus - divadelní hra
Pikku pyhimys (TV film) - divadelní hra
1961 Netopýr (TV film) - divadelní hra
1955 Oh... Rosalinda!! - divadelní hra
Rauschende Melodien - divadelní hra
Réveillon, Le (TV film) - divadelní hra
1954 Mam´zelle Nitouche - divadelní hra
1953 Eine Nacht in Venedig - divadelní hra
1946 Fledermaus, Die - divadelní hra
Mosquita muerta - divadelní hra
1944 Diavolo va in collegio, Il - divadelní hra
Lilla helgonet - divadelní hra
1943 Carmen - divadelní hra
1938 The Toy Wife - divadelní hra
Tricoche et Cacolet - divadelní hra
1937 Netopýr - divadelní hra
1936 La vie parisienne - divadelní hra
Parisian Life - divadelní hra
1934 Veselá vdova - divadelní hra
1931 Mamzelle Nitouche - divadelní hra
Mamzelle Nitouche (francouzská verze) - divadelní hra
Netopýr - divadelní hra
Netopýr (francouzská verze) - divadelní hra
1926 Tak žije Paříž - divadelní hra
1925 Niniche - divadelní hra
1923 Fledermaus, Die - divadelní hra
Frou-Frou - divadelní hra
1920 L'été de la Saint-Martin - divadelní hra
1919 Fanny Lear - divadelní hra
1918 Frou-Frou - divadelní hra
1917 Hungry Heart, A - divadelní hra
1914 Frou Frou - divadelní hra
1911 Santarellina - divadelní hra
1907 Den glada änkan - divadelní hra

TV seriály

1995 Operavox (TV seriál) - divadelní hra
1982 On sort ce soir (TV seriál)

Dokumentární

1962 Drama of Carmen, The (TV film) - divadelní hra

TV pořady

1977 Live from the Metropolitan Opera (TV pořad) - divadelní hra
1976 Live From Lincoln Center (TV pořad) - divadelní hra
1971 Great Performances (TV pořad) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace