foto

Jacques Brel

  • nar. 8.4.1929
    Brussels, Belgie
  • zem. 9.10.1978 (49 let)
    Bobigny, Seine-Saint-Denis, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzsky zpívající textař, herec a režisér dvou filmů se stal mezinárodní hvězdou prostřednictvím svých poetických písní, kterými skládá hold milované Belgii, protestuje proti buržoazii a podobně. Zejména díky nim je známý dodnes. Brel pocházející z Bruselu v roce 1966 vytvořil slavnou jevištní show Jacques Brel is Alive and Well and Living in Paris. V tomtéž roce ukončil kariéru zpěváka a začal se objevovat jako herec, přesto se jeho jméno ve filmových kritikách z té doby pojí s vazbou "známý zpěvák..."

V roce 1972 se pokusil režírovat filmovou love story, v níž také hrál. Film pojící komedii a vážné téma zaznamenal chválu kritiky, ale na druhé straně znamenal kasovní neúspěch... Během následujícího roku Brel režíroval LE FAR WEST (1973), jednalo se o bezstarostný portrét těch, kteří se snaží vytvořit "starý západ" v moderní Americe. Takové spodobnění amerických rodáků se setkalo s velice rozdílnými názory a kontroverzní snímek skončil neúspěchem. V sedmdesátých letech pokračoval ve své herecké kariéře, ale k režii se již nikdy nevrátil. Úspěšně se objevoval po boku významných herců té doby, jako například ve snímku L'EMMERDEUR (Dotěrný chlap, 1973) s Lino Venturou, kde představoval dokonalého smolaře, Francoise Pignona. V Molinairově adaptaci románu Clauda Tilliera MŮJ STRÝC BENJAMIN si zahrál s Claude Jade postavu venkovského lékaře-filozofa z 18. století.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1973 Dotěrný chlap
Far-West, Le
1972 Bar de la fourche, Le
1971 Franz
1969 Můj strýc Benjamin
1968 Bande à Bonnot, La
1967 Risques du métier, Les

Dokumentární

1966 Jacques Brel - Olympia 1966 (koncert)

Hudební videoklipy

1969 Lásko prokletá (hudební videoklip)
1962 Jacques Brel: Rosa (hudební videoklip)
1961 Jacques Brel: Marieke (hudební videoklip)
1960 Jacques Brel: Ne me quitte pas (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

1973 Far-West, Le
1971 Franz

Scenáristická filmografie

Filmy

1973 Far-West, Le

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace