foto

Sabrina Ferilli

  • nar. 28.6.1964 (53 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Sabrina Ferilli spatřila poprvé světlo světa v italském Římě 28. června 1964. Sabrina je dcerou bývalého mluvčího italské komunistické strany. Matka byla ženou v domácnosti. Sabrina debutovala televizním filmem PORTAMI LA LUNA (1986). Na filmové scéně začíná v nepříliš úspěšných komediích typu RIMINI RIMINI (1987) či o rok později LIŠÁK (v obou těchto komediích se objevil slavný italský komik Paolo Villaggio). V roce 1988 si zahrála roli Edny v i u nás vysílaném seriálu VALENTINA.

Její neústupnost až tvrdohlavost jí dopomohly k tomu, že překonala první neúspěšné pokusy a dočkala se vysněného úspěchu. Ten přišel v roce 1990, kdy si zahrála krásnou a bezohlednou Zairu ve filmu Alessandra D´ Alatriho AMERICANO ROSSO, snímku vytvořeného na základě románu Gino Pugnettiho z období čtyřicátých let minulého století. Od tohoto snímku se již stala velmi populární italskou herečkou. Roku 1993 si zahrála ve filmu DIARIO DI UN VIZIO, který byl oceněn Zlatým medvědem na filmovém festivalu v Berlíně. V roce 2009 navázal Enrico Oldoini na tradici italských povídkových komedií a natočil snímek o dnešních problémech života Itálie s názvem NOVODOBÁ STRAŠIDLA. Nepřímo tak navázal na úspěšnou komedie NOVÁ STRAŠIDLA z roku 1977. Sabrina Ferilli je jednou z hlavních představitelek Oldoiniho komedie.

Rok 1996 velmi přispěl Sabrině na statutu sexy-hvězdy při ceremoniáři mezinárodně uznávaného festivalu Sanremo Song. V roce 1999 nafotila svůdný kalendář pro italský časopis Max. Úspěch zažívá i v reklamě, kde například dělala kampaň na slavnou značku Spaghetti. Dnes se pravidelně objevuje v mnoha časopisech a je „běžným“ artiklem všech novinových stánků. I proto je velice známou a populární osobností a průzkum veřejného mínění (ve kterém byli italští muži ve věku 15-34 let) zaměřený na slavné italské ženy, prokázal, že Sabrina Ferilli je nejmilovanější Italkou. Některými kritiky je dnes nazývána Sophií Loren své doby.

Sabrina Ferilli se objevila i v několika muzikálech ALLELUJA BRAVE GENTE (v letech 1994-95), UN PAIO D´ALI (1996-97) a RUGANTINO (1998-99). Roku 1995 obdržela za roli Mirelly Stříbrnou stuhu jako vítězka kategorie nejlepší herečka v hlavní roli a to ve filmu LA BELLA VITA (1994). Stříbrná stuha je udělována každoročně Italským národním svazem filmových novinářů. Tato role Mirelly jí přináší i ocenění "Ciak d'oro". Rok 1997 znamenal další nominaci na cenu italských novinářů a to díky snímku FERIE D´AGOSTO (1996). Opakovaný úspěch a Stříbrná stuha přicházejí roku 2008, tentokrát za nejlepší herečku ve vedlejší roli „Daniely“, ve snímku TUTTA LA VITA DAVANTI. Díky této roli navíc získala i italský Zlatý glóbus ( 2008 – nejlepší herečka ). Oba snímky za které obdržela Stříbrnou stuhu jí vynesly i nominace na Award David di Donatello.

Dnes již bývalým manželem (rozvod roku 2005) Sabriny byl právník Andrea Perone. Sabrina žije se svými dvěma mazlíčky, kocourem Romolo a malým psem jménem Nina. Sabrina má ráda své soukromí a velice nerada mluví o svých milostných vztazích. Je velkým fanouškem fotbalového klubu AS Řím a členkou jeho klubu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Místo splněných přání
Omicidio all'Italiana
2016 Forever Young
2015 Io e lei
2013 Velká nádhera
2012 Né con te né senza di te (TV film)
2011 Vacanze di Natale a Cortina
2010 Caldo criminale (TV film)
2009 Natale a Beverly Hills
Novodobá strašidla
2008 Celý život před sebou
2007 Dva lumpové a jeden malý navíc (TV film)
2006 Eccezzziunale... veramente: capitolo secondo... me
Natale a New York
Provinciale, La (TV film)
2005 Angela (TV film)
2004 Rivoglio i miei figli (TV film)
Životy svatých (TV film)
2003 Acqua... il fuoco, L'
2002 Cuore di donna (TV film)
2001 Le ali della vita 2 (TV film)
Vysněná země (TV film)
2000 A ruota libera
Giraffe, Le
Na křídlech života (TV film)
1999 Alleluia, alleluia... correva l'anno 999
I fobici
1998 Leo e Beo (TV film)
Signor Quindicipalle, Il
Ty se směješ
1997 Oranges amères
Padre di mia figlia, Il (TV film)
1996 Ferie d'agosto
Ritorno a casa Gori
Vite strozzate
1995 Osudová záležitost (TV film)
1994 Anche i commercialisti hanno un'anima
Bella vita, La
Giudice ragazzino, Il
Vandalucia (TV film)
1993 Donne in un giorno di festa
Maniakův deník
Storia italiana, Una (TV film)
1992 Donne sottotetto
Lia, rispondi
Naufraghi sotto costa
Vietato ai minori
1991 Americano rosso
Giorno di festa, Un
1990 Isola dei misteri, L' (TV film)
Piccoli omicidi senza parole
Strada di Ball, La
1989 Noční klub
1988 Ghosthouse II (TV film)
Chvíle lásky
Lišák
Rimini, Rimini - po roce
1987 I picari
Karamely od neznámého
Rimini Rimini
1986 Portami la luna (TV film)

TV seriály

2016 Rimbocchiamoci le maniche (TV seriál)
2013 Baciamo le mani: Palermo-New York 1958 (TV seriál)
2010 Io canto (TV seriál)
2005 Dalida (TV seriál)
2004 Al di là delle frontiere (TV seriál)
2002 Commesse 2 (TV seriál)
1999 Commesse (TV seriál)
1995 Inka Connection (TV seriál)
1988 Valentina (TV seriál)

Dokumentární

2017 Motori Ruggenti
Super vacanze di Natale - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace