foto

Frank Tashlin

  • nar. 19.2.1913
    Weehawken, New Jersey, USA
  • zem. 5.5.1972 (59 let)

Biografie

Americký animátor, scénárista, režisér a autor dětských knížek Frank Tashlin se narodil 19. února 1913 v německo-francouzské rodině v New Jersey. Již od svých třinácti let byl po odchodu ze střední školy odkázán na vlastní výdělky z různých učňovských povolání. V roce 1930 se dostal jako kreslíř do výrobny kreslených filmů Leona Schlesingera a posléze začal pracovat pro Walta Disneyho. V polovině 30. let začal samostatně režírovat kreslené filmy, vesměs reklamního charakteru. V roce 1946 opustil animovaný svět a v druhé polovině 40. let spolupracoval při natáčení komedií NOC V CASABLANCE a BLEDÁ TVÁŘ, při nichž uplatnil svůj smysl pro humor v rolích scénáristy a gagmana.

Celovečerní debut si odbyl v roce 1951 filmovým přepisem povídky Damona Runyona THE LEMON-DROP KID s Bobem Hopem v hlavní roli. Spolupráci s Bobem Hopem si zopakoval v následující úspěšné westernové parodii THE SON OF PALEFACE. V roce 1953 natočil komedii s Debbie Reynoldsovou SUSAN SLEPT HERE. První spolupráci s Jerrym Lewisem si vyzkoušel ve snímku ARTIST AND MODEL, kterou si zopakoval o rok později v komedii HOLLYWOOD OR BUST. Následovaly dvě komedie s tehdejší "sexbombou" Jayne Mansfieldovou THE GIRL CAN´T HELP IT a WILL SUCCESS SPOIL ROCK HUNTER? a série veseloher s Jerrym Lewisem THE GEISHA BOY, CINDERFELLA, IT'S ONLY MONEY, WHO'S MINDING THE STORE? a THE DISORDERLY ORDERLY. V roce 1968 natočil svůj poslední film, válečnou komedii THE PRIVATE NAVY OF SGT. O'FARRELL s Bobem Hopem a Phyllis Dillerovou.

Frank Tashlin byl také autorem několika dětských knížek, z nichž u nás je nejznámější "Medvěd, který nebyl", kterou v roce 1968 zfilmoval Chuck Jones v krátkém kresleném filmu BEAR THAT WASN'T. Frank Tashlin byl třikrát ženatý a stal se otcem dvou dětí. Jeho první ženou byla v letech 1936 - 1952 Dorothy Marguerite Hill. Následovalo manželství v letech 1953 -1966 s Mary Costa a poslední v letech 1967 - 1969 s Jean Deinse. Frank Tashlin zemřel předčasně 5. května 1972 ve věku 59 let.

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1968 Kde vzít za války pivo
1967 Caprice
1966 Loď se skleněným dnem
1965 The Alphabet Murders
1964 Roztržitý sanitář
1963 Who's Minding the Store?
1962 Bachelor Flat
It's Only Money
1960 Cinderfella
1959 Say One for Me
1958 Rock-a-Bye Baby
The Geisha Boy
1957 Will Success Spoil Rock Hunter?
1956 Hollywood or Bust
The Girl Can't Help It
The Lieutenant Wore Skirts
1955 Artists and Models
1954 Susan Slept Here
1953 Marry Me Again
1952 First Time, The
Son of Paleface
1951 The Lemon Drop Kid
1947 The Way of Peace
1946 Hare Remover
1945 Behind the Meat-Ball
Tale of Two Mice, A
Unruly Hare, The
Zlobivá kachna
1944 Booby Hatched
Brother Brat
Censored
Chow Hound, The
I Got Plenty of Mutton
Plane Daffy
Stupid Cupid, The
Swooner Crooner
1943 Goldbrick, The
Home Front, The
Porky Pig's Feat
Puss n' Booty
Scrap Happy Daffy
1942 Battle for a Bottle, A
Cinderella Goes to a Party
Concerto in B Flat Minor
Dog Meets Dog
Hollywood Detour, A
Song of Victory
Wolf Chases Pigs
1941 Fox and the Grapes, The
Tangled Angler, The
1938 Cracked Ice
Little Pancho Vanilla
Major Lied Till Dawn, The
Now That Summer Is Gone
Porky at the Crocadero
Porky the Fireman
Porky's Spring Planting
V zajetí příběhů
Wholly Smoke
You're an Education
1937 Case of the Stuttering Pig, The
Porky's Building
Porky's Double Trouble
Porky's Railroad
Porky's Road Race
Porky's Romance
Speaking of the Weather
Woods Are Full of Cuckoos, The
1936 Little Beau Porky
Porky in the North Woods
Porky's Poultry Plant
1933 Hook & Ladder Hokum

TV seriály

1996 Bugs n' Daffy Show, The (TV seriál)
1995 That's Warner Bros.! (TV seriál)
1942 Kačer Daffy a jeho kamarádi (TV seriál)

TV pořady

1988 Bugs vs. Daffy: Battle of the Music Video Stars (TV pořad)

Producentská filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1967 Bear That Wasn't, The - kniha
1956 The Scarlet Hour - kniha

Herecká filmografie

Filmy

1956 The Lieutenant Wore Skirts

Dokumentární

2004 Jerry Lewis at Work (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce