foto

Adriana Asti

  • nar. 30.4.1933 (85 let)
    Milan, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Adriana Asti je u nás méně známá, díky pečlivé divadelní průpravě ale dosáhla ve filmu pozoruhodných úspěchů, mezi italskou veřejností je dodnes vnímána také jako bývalá manželka slavného režiséra Bernarda Bertolucciho. S divadlem začínala počátkem padesátých let v rodném Miláně a její výstupy na jevišti Teatro Piccolo di Milano jí brzy zajistily významnou pozici v nastupující herecké generaci. Během krátké doby se prosadila i v rozhlase a televizi, v 50. a 60. letech byla i vytíženou dabérkou.

Před filmovou kamerou debutovala vedlejší rolí ve filmu NOČNÍ MĚSTO (Citta di notte, 1958), krátce nato se objevila v titulech významných režisérů jako byli Luchino Visconti (ROCCO A JEHO BRATŘI – Rocco e i suoi fratelli, 1960) nebo Piero Paolo Pasolini (ACCATONE, 1961). Jako divadelní herečka mezitím prorazila i do Říma, hodnotné příležitosti jí nabízela také televize. Ve filmu se pro ni stal průlomovou záležitostí snímek PŘED REVOLUCÍ (Prima della rivolizuone, 1964). Tady poprvé hrála hlavní roli a při práci na tomto filmu se seznámila s dalším významným režisérem Bernardem Bertoluccim (*1941), který se pak stal jejím manželem.

Význam Adriany Asti jako filmové herečky dokládá přehlídka prestižních filmových cen, které začala sbírat v polovině sedmdesátých let. V udílení italských filmových cen Davida di Donatello získala v roce 1974 Zvláštní cenu Davida, téhož roku obdržela od Italského syndikátu filmových novinářů Stříbrnou stuhu za svůj výkon ve filmu KRÁTKÁ DOVOLENÁ (Una breve vacanza, 1973), další Stříbrnou stuhu jí vynesla účast ve filmu DĚDICTVÍ FERRAMONTIŮ (L′eredita Ferramonti, 1976). Mezitím se zúčastnila několika mezinárodních projektů, hrála například v životopisném filmu LUDVÍK II. (Ludwig, 1972), s dalšími italskými herci pak sekundovala Alainu Delonovi v dobrodružném snímku ZORRO (1975).

Byť po boku slavných hereckých kolegů, nevyhnula se Adriana Asti koncem sedmdesátých let účasti v několika titulech okrajových žánrů, připomeňme alespoň dodnes slavný historický film na hranici pornografie CALIGULA (Caligola, 1979), v němž divákům nabídla i své fyzické přednosti. Mezitím se rozvedla s Bernardem Bertoluccim a v roce 1980 se jejím druhým manželem stal dramatik, scénárista a režisér Giorgio Ferrara (*1947).

Během osmdesátých let se Adriana Asti před kamerami prakticky nevyskytovala, častěji se začala objevovat až v následující dekádě, i naši diváci se s ní mohli seznámit díky francouzskému televiznímu seriálu VŮNĚ Z PROVENCE (Dans un grand vent de fleurs, 1996). Dalším triumfem pro ni byl čtyřdílný televizní film NEJLEPŠÍ LÉTA MLÁDÍ (La meglio gioventu, 2003), který sbíral ocenění po celém světě, konkrétně Adriana Asti získala svou třetí Stříbrnou stuhu, zvláštní cenu obdržela také v rámci amerických Zlatých glóbů. Zatím naposledy se objevila ve filmu POSLEDNÍ PULCINELLA (L′ultimo Pulcinella, 2008). V této době pobývala více v Paříži, kde byl její manžel Giorgio Ferrara ředitelem Italského kulturního institutu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Nome di donna
2015 Deník komorné
2014 Pasolini
2011 Impardonnables
2008 Poslední Pulcinella
2006 Mes parents chéris (TV film)
2005 Když už ses narodil, nemůžeš se dál schovávat
Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
2003 Tosca e altre due
2002 Bimba - È clonata una stella
Buma, Il
2000 Nag la bombe
1999 Vita non violenta, Una
1997 Mange ta soupe
1996 Cri de la soie, Le
Favola (TV film)
Siódmy pokój
1995 Famiglia Ricordi, La (TV film)
Pasolini, un delitto italiano
1989 Chimère
Prete bello, Il
1987 Casa Ricordi (TV film)
1980 Action
Páter Thomas
1979 Caligula
1977 Latinský milovník
Stato interessante
Un cuore semplice
Velké vyváření
1976 Amore targato Forlì, Un
Chi dice donna, dice donna
Dědictví Ferramontiů
1975 Conviene far bene l'amore
Faille, La
Per le antiche scale
Zorro
1974 Nipoti miei diletti
Prova d'amore, La
Přízrak svobody
Trafficone, Il
1973 Amore e ginnastica
Krátká dovolená
Ludvík Bavorský
Paolo il caldo
1972 Anche se volessi lavorare, che faccio?
D'amore si muore
Notti peccaminose di Pietro l'Aretino, Le
Schiava io ce l'ho e tu no, La
1971 Un prêtre a marier
1969 Duett för kannibaler
Metti, una sera a cena
1968 Piů tardi, Claire, piů tardi
Rozmar po italsku
1964 Před revolucí
1962 Cronache del '22
Il disordine
1961 Accattone
1960 Rocco a jeho bratři
1959 Přizpůsobte se!
1958 Città di notte

TV seriály

2003 La meglio gioventù (TV seriál)
1997 Avvocati (TV seriál)
1996 Allumettes suédoises, Les (TV seriál)
Vůně z Provence (TV seriál)
1971 Qualcuno bussa alla porta (TV seriál)
1967 Fiera delle vanità, La (TV seriál)

Dokumentární

2013 Istintobrass
1966 Bojovník Pasolini (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace