foto

Hilmar Oddsson

  • nar. 19.1.1957 (62 let)
    Reykjavík, Island

Biografie

Hilmar Oddsson (1957, Reykjavík) vystudoval filmovou režii na mnichovské Vysoké filmové škole (1985) a během studia natočil mimo jiné velmi zajímavý krátký film Í skuppa Scartaris o tajemném ledovci Snaefellsjokull, kam Jules Verne umístil děj jednoho ze svých románů. Po návratu domů natočil Oddsson svůj první celovečerní film, psychologický thriller Eins og skepnan deyr (1986), k němuž si napsal scénář a složil hudbu. "Film Chladné světlo považuji za největší životní výzvu," říká režisér. "Hlavní roli v něm hraje příroda a barvy jako silné vizuální téma. Chladné světlo je modré, je to barva oblohy, oceánu, smrti a věčnosti, proti níž stojí teplé spektrum žluté, symbolizující slunce a život.

MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Chladné světlo
1995 Slzy z kamene
1986 Eins og skepnan deyr

TV seriály

2009 Útes (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Prosinec
2004 Chladné světlo
1998 Sporlaust
1995 Slzy z kamene
1986 Eins og skepnan deyr

TV seriály

2005 Kallakaffi (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2009 Coeur de la terre, Le
2004 Chladné světlo

Dokumentární

1987 Keskiyön auringon kuvat (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace