foto

Maurice Pialat

  • nar. 31.8.1925
    Cunlhat, Puy-de-Dôme, Auvergne, Francie
  • zem. 11.1.2003 (77 let)
    Paris, Francie

Biografie

Maurice Pialat (1925–2003) byl francouzský scenárista a režisér. Studoval užité umění, poté realizoval řadu krátkých filmů. Úspěšně debutoval celovečerním filmem Nahé dětství (L'Enfance nue, 1968). Etabloval se dramaty Spolu nezestárneme (Nous ne vieillirons pas ensemble, 1972) a Otevřená huba (La Gueule ouverte, 1974). Prestižní festivalová ocenění později získal za snímky Našim láskám (À nos amours, 1984), Pod sluncem satanovým (Sous le soleil de Satan, 1987) a Van Gogh (1992).

Zlín Film Festival

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1987 Pod sluncem Satanovým
1985 Grosse
1983 Našim láskám
1976 Les Lolos de Lola
1974 Mes petites amoureuses
1969 Bestie musí zemřít
1957 Jeu de la nuit, Le

TV seriály

2001 Toc toc toc (TV seriál)
1971 La maison des bois (TV seriál)

Dokumentární

2007 Maurice Pialat, l'amour existe...
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2002 13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
1984 Cinématon
1983 Une minute pour une image (TV seriál)

Spisovatelská filmografie

Host

TV pořady

2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)

Fanoušci tvůrce