foto

Carola Braunbock

  • nar. 9.1.1924
    Všeruby, Československo
  • zem. 4.7.1978 (54 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carola Braunbock se narodila 9. ledna roku 1924 ve Všerubech nedaleko Plzně, později emigrovala do Německa. V tehdejším Československu chodila do základní školy. Od 1947 do 1949 studovala na hudební a divadelní škole v Lipsku, od roku 1949 byla v angažmá v Deutsches Theater a Berliner Ensemble v Berlíně. Od roku 1951 pracovala v mnoha filmových a televizních inscenací DEFA (Die Deutsche Film Agentur) a DFF (Der Deutsche Fernsehfunk). Nezapomenutelná je její role macechy v pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU, která ji učinila mezinárodně známou.

V roce 1951 začíná Carola Braunbock hrát ve filmu, kdy dostala roli ve filmu Wolfganga Staudteho DER UNTERTAN (PODANNÝ, podle románu Heinricha Manna), kde ztvárnila postavu Emmi Hesslingové, sestru hlavní postavy filmu, Diedericha Hesslinga. Film získal několik ocenění a díky úspěšnosti tohoto filmu byla od té doby obsazována každoročně v několika filmech. Její výkon v tomto filmu byl kritikou velice chválen, ale výsledkem pro ni nebyla žádná velká hlavní role, ale naopak dostávala, zřejmě kvůli svému vzhledu, role starších vdov, žen pracujících v zemědělství a podobně.

Z nejznámějších snímků, kde účinkovala, lze jmenovat sérii DIE STACHELTIERPARADE, což je série krátkých filmů vytvořených mezi léty 1953 až 1964, které zobrazovaly problémy socialismu, kde hrála v krátkém filmu TRÄUME SIND SCHÄUME? (1963). Roku 1964 hrála baronku ve filmu MIR NACH, CANAILLEN!, v roce 1978 hrála ve svém posledním filmu SEDM PIH, který byl známý i u nás.

Čtyřikrát se také objevila v populárním východoněmeckém kriminálním seriálu "POLIZEIRUF 110", který se točil v letech 1971 až 1990 a byl východoněmeckým protějškem západoněmecké kriminální série „TATORT“ (MÍSTO ČINU).

Role macechy Popelky v pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973) ji učinila mezinárodně slavnou. Filmový štáb neměl tušení, že Carola rozumí česky a z Čech pochází, režisér Vorlíček se to dozvěděl až na konci natáčení. V pohádce ji nadabovala Jaroslava Adamová. Zemřela pět let po natáčení této pohádky dne 4. července 1978 v Berlíně ve věku pouhých 54 let.

Vysirka

Herecká filmografie

Filmy

1979 Hochzeit in Weltzow (TV film)
1978 Die Leute aus dem Roten Ross (TV film)
Malý Filip
Sedm pih
1977 Polizeiruf 110 - Vermißt wird Peter Schnok (TV film)
Zweite Liebe - ehrenamtlich (TV film)
1976 Der Staatsanwalt hat das Wort - Wenn die Karre nicht läuft (TV film)
Oh, diese Tiere (TV film)
Vor dem Abendessen (TV film)
1975 Das große ABC (Monsieur Topaze) (TV film)
Der Staatsanwalt hat das Wort - Ohne Ansehen der Person (TV film)
Menschenskind, Nikolka (TV film)
1974 Nové příběhy z Florentinské 73 (TV film)
Polizeiruf 110 - Kein Paradies für Elstern (TV film)
1973 Auf dem Flug nach Havanna (TV film)
Der kaukasische Kreidekreis (TV film)
Meine Schwester Tilli (TV film)
Tři oříšky pro Popelku
1972 Florentiner 73 (TV film)
Polizeiruf 110 - Verbrannte Spur (TV film)
Testfall (TV film)
Wo Möwen stürzen - Wale ziehn (TV film)
1971 Die Unbequemen (TV film)
Utajené přátelství (TV film)
1970 Der Prozess um den gestohlenen Knoblauch
Fiete Stein (TV film)
He Du!
1969 Die Rosenholzmöbel (TV film)
Träume (TV film)
Um vier kommt Irene (TV film)
1967 Brot und Rosen
Der Schatten eines Kämpfers (TV film)
Ein sonderbares Mädchen (TV film)
Frau Venus und ihr Teufel
Lord am Alexanderplatz, Ein
1966 Der arme Konrad (TV film)
Die Tage der Commune (TV film)
Fräulein Schmetterling
Stützen der Gesellschaft (TV film)
1964 Ein Sommerabend am Meer (TV film)
Geliebte weiße Maus
Za mnou, holoto!
1963 Das Stacheltier - Träume sind Schäume
1962 Eva und der neue Adam (TV film)
Frau Flinz (divadelní záznam)
Umělcem s překážkami
1961 Mutter Courage und ihre Kinder
1960 Kein Ärger mit Cleopatra
1959 Das Stacheltier - Der Bumerang
Zboží pro Katalánii
1958 Das Stacheltier - Der junge Engländer
Junge Engländer, Der
Píseň námořníků
1957 Ein Tag für mich (TV film)
1955 Lékař z Heilbronnu
1951 Poddaný

TV seriály

1976 Daniel Druskat (TV seriál)
Die Lindstedts (TV seriál)
1974 Erlesenes (TV seriál)
15 Schritte Distanz (S01E22)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 Die Flamme (TV seriál)
1967 Neuland unterm Pflug (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace