foto

Dana Hlaváčová

  • nar. 20.6.1945 (72 let)
    Suchdol u Prahy, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dana Hlaváčová pochází z rodiny nadšených ochotníků, její starší sestrou je podstatně slavnější herečka Jana Hlaváčová (*1938). Ačkoli Dana na gymnáziu hrála ochotnické divadlo a mihla se také v drobné roli v komedii TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (1963), neměla na rozdíl od starší sestry původně umělecké ambice a chtěla studovat matematiku. Nakonec ale nastoupila na DAMU, absolvovala ji v roce 1967 a poté až do roku 1991 hrála v Divadle E. F. Buriana, kde získala angažmá ještě za studií. Po zrušení Divadla E. F. Buriana neměla stálé angažmá, ale pohostinsky účinkovala na různých scénách, dnes se věnuje především pedagogické činnosti v dramatickém oddělení ZUŠ v Praze-Libni. Působila také v dabingu, mj. v animovaných filmech.

Ještě v době studií také natáčela, se sestrou Janou vytvořila sourozenecký pár v seriálu ELIŠKA A JEJÍ ROD (1966), po několika menších rolích v televizi pak dostala velkou roli v Bočanově dramatu PASŤÁK (1969). Její tvář jsme pak mohli zaznamenat ve filmech převážně komediálního ražení (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ, 1969; DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD, 1975; „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“, 1978), v rolích maminek také hrála v několika seriálech. Její nejznámější filmovou rolí je Popelčina nevlastní sestra Dora v dnes již legendární pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973). Ve filmu se od 90. let vyskytuje jen sporadicky, menší role ztvárnila například ve snímku ČAS DLUHŮ (1998) nebo v pohádce ANDĚL PÁNĚ (2005), můžeme ji ale vídat v televizních seriálech (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH, 2003; JOSEF A LY, 2004).

Dana Hlaváčová je vdaná, její dcera Lucie Matoušková (*1973) začínala jako značně vytížená dětská herečka v televizi, nyní je úspěšnou herečkou divadla v Mladé Boleslavi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Jak básníci čekají na zázrak
2012 Bastardi 3
2011 Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2005 Anděl Páně
2002 Počkej, až zhasnu (TV film)
1998 Čas dluhů
1997 Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)
1996 Není houba jako houba (TV film)
1995 Ty, ty, ty, Moneti! (TV film)
1994 Pozor na Kozoroha (TV film)
1993 Císařovy nové šaty
Dick Whittington (TV film)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Čarodějky z předměstí
Svědek umírajícího času
1989 Víš jak zpívá zvonek...? (TV film)
1988 Jen ty a já (TV film)
Kdo ví, kdy začne svítat (TV film)
To nám byl čert dlužen (TV film)
1987 Kam doskáče ranní ptáče
Kde bydlí štěstí (TV film)
Strom pohádek: O perníkové chaloupce (TV film)
V novinách psali (TV film)
1986 Pohádka o lidské duši (TV film)
Pohádka z Kampy (TV film)
1985 Já nejsem já
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Případ ukradených vědomostí (TV film)
1983 Brácho, nespleť to! (TV film)
1981 Kbelík (TV film)
Monstrum z galaxie Arkana
Výhra admirála Kotrby (TV film)
1979 Tím pádem
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Úplně beznadějný případ (TV film)
1977 „Já to tedy beru, šéfe...!“
Jen ho nechte, ať se bojí
O moravské zemi
Tetinka (TV film)
1976 O stříbrném kamínku (TV film)
Šťastné a veselé (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Pasáček Jirka (TV film)
Tak láska začíná...
Tornádo (TV film)
1973 Tři oříšky pro Popelku
1972 Magnolia (TV film)
O Bumbrlíčkovi (TV film)
1971 Krkonošské hromování (TV film)
O Pomněnce (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
Zlatá hvězda na cestách (TV film)
1969 Bližní na tapetě: Nactiutrhač (TV film)
Popelka (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Jak se Mette chtěla stát královnou (TV film)
Pasťák
1967 O princezně, která pořád vařila (TV film)
Ženitba (TV film)
1963 Tři chlapi v chalupě
1959 Útěk (TV film)

TV seriály

2009 Ďáblova lest (TV seriál)
Brána nebes (E03)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Náměstíčko (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Rovnýma nohama (E02)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Benjamínci (E03)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Černý kufřík (E03)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1973 Kamarádi (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Benjamínek (E06)
Podnájemník (E02)

Dokumentární

1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

1993 O poklad Anežky české (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace