foto

Tibor Andrašovan

  • nar. 3.4.1917
    Slovenská Ľupča, Rakousko-Uhersko
  • zem. 14.6.2001 (84 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Umelec musí byť trochu extravagantný!

Tibor Andrašovan je považován za zakladatele slovenské baletní tvorby (např. balety „Orfeus a Eurydika“, „Pieseň mieru“ či „Ikarus“). Byl však i autorem oper (např. „Bílá nemoc“), sborové a symfonické hudby (např. „Zbojnícka predohra“, „Tance zo Slovenska“, Hudba k Spartakiáde), stejně jako hudby scénické (k divadelním hrám uvedeným v 50. a 60. letech v SND např. „Rómeo a Júlia“, „Cyrano z Bergeracu“ nebo „Biela nemoc“) a filmové (zejména dvoudílný film Janošík). Na svém kontě má okolo 740 skladeb.

Po maturitě, kterou složil  v roce 1937 na Učitelském ústavu v Banské Bystrici, studoval v letech 1937–1941 na Filosofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, obor hudební věda a v letech 1940 až 1945 rovněž Konzervatoř v Bratislavě (obor skladba u Eugena Suchoně a dirigování u Josefa Vincourka a Kornela Schimpla). Později studoval i na Filosofické fakultě Karlovy univerzity v Praze u profesora Zdeňka Nejedlého a Josefa Huttery.

Již během studií působil coby středoškolský profesor na Učitelské akademii v Modře a posléze jako státní profesor na Učitelské akademii v Bratislavě. Po skončení druhé světové války byl pověřen zestátnit „Uršulínský cirkevní učitelský ústav v Bratislavě“. 

Od roku 1946 působil ve Slovenském národním divadle, nejprve sborové coby korepetitor a dirigent a v první polovině padesátých letech pak ve funkci dramaturga opery.V letech 1955–57 a 1968–72 byl uměleckým ředitelem Slovenského lidového uměleckého kolektivu (SĽUK). „Bral veci s nadhľadom. Nebol malicherný, každému všetko dožičil. SĽUK-ári si dodnes spomínajú, že keď si chcel niekto za totality urobiť v zahraničí čierny kšeft, privrel oči, nech si hrajú po kaviarňach a nech si zarobia. Len ich upozornil, aby sa to nedozvedeli udavači, čo tam boli s nimi,“ vzpomíná jeho dcera Sylvia Klein v rozhovoru pro časopis Nový Čas.

Ve stejném rozhovoru pak vzpomíná i na to, jak se to přihodilo, že Andrašovan dostal nabídku složit egyptskou státní hymnu. „Vtedajšiemu egyptskému prezidentovi Násirovi sa páčil aranžmán jednej ich piesne a požiadal otca, aby im zložil hymnu. Otec si vybral nejakú egyptskú pieseň a upravil ju. Rovnako zložil hymnu aj pre Kambodžu, lenže o dva roky tam bol puč a nová vláda už nechcela hymnu, ktorú si objednala predchádzajúca vláda.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

1992 Najdúch (TV film)
1985 Kamenný chodníček (TV film)
1979 Vianočné čary (TV film)
1978 Nie
1975 Sebechlebskí hudci
Stretnutie
1974 Cesta ženy
1971 Kocúrkovo (TV film)
Páni sa zabávajú
Zlozor
1969 Rozmajrín (TV film)
1968 Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
Môj vienok zelený (TV film)
Traja svedkovia
1967 Rok na dedine (TV film)
1966 Drotár (TV film)
Majster kat
1965 Oko za oko (TV film)
Vejár (TV film)
1964 Balada o Vojtovej Marine (TV film)
1963 Jánošík I., II.
1960 Přerušená píseň
1958 Statočný zlodej
1955 Hudba z Marsu
Štvorylka
1954 Drevená dedina
1953 Rodná zem
1949 Katka
Lož má krátke vlny

Dokumentární

1985 SĽUK
1984 Matky z Čierneho Balogu
1981 Lietajúce stroje na Slovensku
1980 Ladislav Chudík - recitátor
1979 Naše deti
1978 Svet Márie Turkovej
Človek - vládca živlu
1976 Kmotra kmotru víta (TV film)
1975 Hrnčiarstvo (TV film)
Plech plech plech
Suvenír zo Slovenska
1974 Banská Bystrica - 1974
So SĽUKom o SĽUKu
1973 Chvála dreveníc a krása dreva (TV film)
Main Roads Come Together
Životné prostredie (TV seriál)
1972 Dlhá cesta
1970 Národný umelec Paľo Bielik
1964 Koledy
1962 List z Riazane
Medzevskí kováči
Rozširovanie plodov a semien
Vyrástli z dreva
1961 Spišská Sobota
Vietor do tváre
Človek a oblaky
1960 Obrázky z Tatier
Pošlite za nami ďalších
1959 Angkorvat
Bajon
Úsmevy Angkoru
1958 Akademik Čabelka
1957 Cesta večných spomienok
1956 Príbetská jar
1955 Banská Bystrica
Zem volá
1954 Chirurg
Hviezdy na šachtách
Prečo ona?
Všetky nech nám žijú!
1953 Dieťa, škola a pohyb
Geologická činnosť vetra
Martin Benka
The American Bombyces
1952 1. máj 1952
1951 Cezpoľný beh
Druhá smena
Hrdinovia práce
Krompachy
San José
1950 Máj tejto zeme
Piešťany
Spoločnou silou
Ženy do boja za mier
1949 Vyzývame vás
1948 Nová škola
Píseň strojů

TV pořady

1979 Deň koláčový (TV pořad)
1965 Kytica trvalej krásy (TV pořad)

Divadelní záznam

1982 George Dandin (divadelní záznam)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
1968 Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Dokumentární

1997 Folklór je môj podnet (TV film)